Să ajungi acasă îți trebuie curaj – Emilian Pal - 16/09/2020
Colectiv, tragedie homeopata, impotenta, inutila - 30/10/2018
Te gândești să te întorci? Smart-up! - 31/01/2018
Fii mobil DIGI mobil. Participa si Castiga! - 19/05/2017
Unde, cum si acte pentru vot 9 iunie 2024 in Catalunya - 30/05/2024
Lista sectiilor de votare in Spania - 28/05/2024
11 Septembrie, luni, zi libera in Catalunya - 08/09/2023
Cabinet dentar romanesc in Barcelona - 20/06/2023
Azi incepe vara - 20/06/2023
Caietul Dragomirei - 12/12/2022
Cum au sărbătorit românii din Guissona Ziua Naționala - 07/12/2022
Horim la Guissona 2022 pe 3 Decembrie - 22/11/2022
Povesti Calatoare – Madrid - 01/10/2022
Miguel de Cervantes Saavedra, scurta biografie - 30/09/2022
Biserica – ‘Reţele de Socializare, ajutor sau piedică în viaţa duhovnicească’ (?!)
Biserica şi Reţelele de Socializare
Prezenţa bisericii în reţelele sociale este un subiect sensibil; că este aşa şi-au dat seama şi cârmuitorii ei. Până de curând subiect tabu, iată că a avut loc o conferinţă cu tema „prezenţa bisericii în reţelele sociale”.
De ce este preocupată biserica de facebook?
Nu ştiu exact dacă este vorba de teamă sau numai despre faptul că nu se simte în largul ei pe Facebook, e o zona în care controlul devine incert. Ori biserica e despre religie, care are nevoie de un interlocutor focusat pe temă, preotul nu prea vorbeşte în piaţa publică. Pe facebook, biserica nu este şeful; şeful acolo este altul. Dacă îţi banează ăla contul al cui rămâi? Facebook nu lasă deloc de la el pe terenul propriu, forţa de influenţă a userilor, oricât de mari ar fi, scade proporţional cu numărul celor care nu dau doi bani pe subiect. E normal să nu se simtă confortabil.
Sâmbătă, 12 martie a.c., în Barcelona, a avut loc conferinţa cu tema “Comunicare şi Comuniune. Reţele de Socializare, ajutor sau piedică în viaţa duhovnicească” dedicat congresului Nepsis 2016, aflat la 10-a ediţie şi găzduit de Parohia Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Barcelona. Conferinţa a fost susţinută de invitatul special Pr. Prof. Univ. Dr. Ioan Chirilă.
Cine şi ce este NEPSIS? Mărturisesc că m-a costat destul de mult obţinerea unor informaţii sumare despre organizaţia asta de sub oblăduirea ortodoxiei româneşti şi care se adresează în primul rând tinerilor ortodocşi, care ortodoxie este, prin definiţie, deschisă şi publică. Am aflat că este o „organizaţie a tineretului ortodox român din străinatate uniţi de credinţa şi tradiţia cultului ortodox”, după cum se descrie.
„Ce este NEPSIS ?
NEPSIS, care în limba greacă înseamnă „trezie” sau „a fi treaz”, este numele generic al diferitelor asociaţii şi grupări ale tinerilor ortodocşi din Mitropolia Ortodoxa Româna a Europei Occidentale si Meridionale (MOREOM).Un NEPSIS si mai multe Nepsis-uri
Ca mişcare a tinerilor ortodocşi aflată sub îndrumarea sinodul mitropolitan al MOREOM, NEPSIS este unul singur.
Totuşi, din motive practice si administrative, NEPSIS se constituie într-o « frăţie » sau « fraternitate », mai întâi din cele trei eparhii ale MOREOM (Arhiepiscopia Europei Occidentale, Episcopia Italiei şi Episcopia Spaniei si Portugaliei), şi apoi local, in fiecare tară, oraş sau parohie.Astfel, este, de pildă, « Nepsis Italia » – pentru Adunarea Tinerilor din Episcopia Italiei -, « Nepsis UK » – pentru Adunarea tinerilor din ţara Marea Britanie -, « Nepsis Bruxelles » – pentru gruparea tinerilor din zona Bruxelles (Belgia) – sau « Nepsis Cork » – pentru gruparea tinerilor din parohia Cork (Irlanda).”
sursa: http://www.nepsis.org/despre-nepsis-international/
Sunt convins că Pr. Prof. Univ. Dr. Ioan Chirilă a avut un punct de vedere articulat şi bine ancorat în realităţile ortodoxiei româneşti, îmi permit însă o părere proprie despre subiect: cred că ar putea începe prin a face publice astfel de iniţiative, în caz contrar vor părea evenimente sectare, cu interese oculte, iar asta nu ajută deloc în relaţia cu reţelele sociale la care face trimitere titlul conferinţei. Că se preocupă pentru o eventuală, posibilă şi probabilă antipatie în reţelele sociale este corect, iar cel mai bun sfat pe care îl poate primi este să contracteze o agenţie profesională de PR care să se ocupe de comunicare pentru biserică. Conferinţe de genul celei desfaşurate cu tema „Reţele de Socializare, ajutor sau piedică în viaţa duhovnicească” sugerează odată în plus ideea că veşmântul monahal este o garanţie pentru o dezastruoasă activitate în social media.
1 Comment on this Post
corina
1. Articolul nu este deloc la obiect si poate induce in eroare. Titlul conferintei o spune clar: e vorba de prezenta retelelor sociale in viata duhovniceasca, si nu invers, adica de prezenta bisericii in retelele sociale.
2. E vorba de congresul NEPSIS, deci de congresul unei anumite asociatii, asa cum ar fi de pilda congresul medicilor. Ca orice congres de specialitate, nu are neaparat nevoie de publicitate suplimentara.
3. A „contracta” o agentie de publicitate profesionala inseamna bani. Acestia se strang in general din taxele de participare. Or asta ar fi insemnat marirea taxei, excluzand astfel pe tinerii cu posibilitati limitate.
4. Tinerii ortodocsi stiu de NEPSIS. Sigur ca ar fi de dorit sa existe mai multa informatie actualizata pe website, dar in masura in care nu exista bani pentru angajarea unor profesionisti, acest lucru depinde exclusiv de entuziasmul unor tineri voluntari. In ce masura ar trebui sa se implice direct clerul.. asta ar putea face obiectul conferintei imaginate in acest articol.