Diaspora nu vrea 15 parlamentari, 2 sunt destui

Diaspora nu vrea 15 parlamentari, 2 sunt destui

Trimite și altora


  • Orban È™i Iohannis spun că Diaspora este sub-reprezentată în Parlament È™i ar fi nevoie de 15 reprezentanÈ›i.
  • Diaspora are doi senatori È™i patru deputaÈ›i, unicii pentru care poate vota la alegerile parlamentare.

Whisky-ul este băutura pe care alegătorii o beau prin reprezentanţii lor o fi valabilă ca expresie între granițe, pe la noi s-a făcut anul ăsta, ni-l permitem.

Dacă am avea 50 de reprezentanți în parlamentul României tot în limba spaniolă ar vorbi copiii noștri așa că recompensa asta la care se simt ei obligați seamănă cu premierea directorului școlii pentru performanța unui elev excepțional înmatriculat întâmplător acolo. Discursul despre majorarea numărului de parlamentari de diaspora se adresează alegătorilor dintre granițe, afară e nu e subiect de discuție, altele sunt.

Avem șase parlamentari de diaspora dintre care le știm numele a doi, unul PNL-ist, altul de la USR. Restul nu există pentru diaspora, își mănâncă chenzina obținută în fals pe voturile dinafara țării fără să își justifice în niciun fel prezența pe lista împinsă pe masă la votarea de acum trei ani. Mărirea numărului la 15 din care să rezulte 4,5 care chiar să facă treabă e o proastă afacere pentru noi, votul nu e loterie.

Înainte să fie mai mulți, poate că ar fi de grăbit o modificare legislativă care să recunoască parlamentarilor de diaspora instalarea sediul biroului undeva în afara țării, una care să le permită decontarea cheltuielilor cu deplasările externe sau obligativitatea de a-și angaja consilieri din diaspora. Nu îi poți impune să aibă birou parlamentar la Galați dacă el are în fișa postului diaspora că n-are cum documenta deplasările și evită să calce prin Milano.

Poate că la șase luni de la primirea mandatului s-ar putea face o consultare publică în rândul alegătorilor din circumscripția respectivă, diaspora sau județe, care să valideze sau nu implicarea respectivului reprezentant în parlament în treburile comunității din care și-a extras mandatul. E responsabilitatea partidului care mi l-a pus pe foaie dacă respectabilul e un inutil, partidul decontează eroarea oricum la următorul vot.

Poate că s-ar putea face o invalidare a mandatului la 12 luni pe baza activității fiecărui parlamentar, de exemplu unul din trei să rămână fără mandat dacă oamenii îl simt că le-a înșelat așteptările, una peste alta atunci când cumperi o măciulie de duș pe Amazon ai 14 zile să o dai înapoi dacă nu te simți satisfăcut, așa și parlamentarul, ar trebui să vină cu certificat de garanție din partea partidului.

Nu știm ce pune noul guvern în locul defunctului Minister al Românilor de Pretutindeni, cu ce secretari de stat și de unde, ce știm este că nu ei îl făcuseră ci PSD iar simpla desființare fără altă politică pentru diaspora pusă în loc lasă mari semne de întrebare. După covârșitorul procent primit ca cec în alb la prezidențiale dacă continuăm să ardem etape vidul rezultat va sucționa mare parte din intențiile exprimate săptămâna trecută în diaspora.


Trimite și altora