Cântarea României a murit. TVR-ului încă nu i-a spus nimeni


  • Eurovisionul este o afacere cu enorm de mulți bani la mijloc, mereu a fost,
  • Pentru TVR participarea la concursul european s-a transformat într-o chestiune de viață și de moarte, pariul absolut la care nu avea voie să piardă.
  • TVR își permite costurile financiare dar pe cele de imagine nu.

Cântarea României a murit dar TVR-ului încă nu i-a spus nimeni.

Prin iarnă Ministerul Românilor de Pretutindeni a organizat o șezătoare cu jurnaliști din diaspora, o șaradă cu program impus în care vizita și participarea la briefingul final prezidat de patru doamne respectabile de la vârful TVR a fost obligatorie. Am avut atunci senzația că fugăreala prin studiourile reci ar fi trebuit să ne impresioneze maxim și pentru că personal nu am simțit vreo emoție am tăcut convins că am o problemă să empatizez cu institituția statului, eram ocupat să calculez în minte cât or fi costat sutele de panouri LED High Definition parcate prin toate halele.

Cumva, nu am căzut pe spate nici când putred de bogatul institut de amețit masele largi s-a jeluit că viața e greu și nici nu mai e ce era odată. Am lăcrimat discret, m-am pipăit la portofel să le fi dat o sută de euro dar m-am ținut. O sută de euro înseamnă pentru noi gazda site-ului jumătate an, restul îl facem voluntar, nu ne plătește nimeni să fim mândri că suntem români.

Probabil și ceilalți, colegii de tur, au gândit la fel pentru că la trei luni distanță prin publicațiile din diaspora europeană suportate de fiecare dintre ei am citit prea puțină condescendență la adresa mamutului eurofag numit TVR. Pe dinăuntru arată exact ca Bucureștiul, gri, vechi, rece, sovietic dar cu vitrina orbitoare înnecată în luminițe și briz-brizuri derutante.

Dacă ați auzit că parlamentarii nu zboară cu low-costul, ca săracii, ați auzit bine, și vă veți bucura să aflați că nici TVR nu acceptă la decont decât măcar TAROM, astfel că o sută de mii de euro pentru deplasarea la Tel Aviv a 11 oameni este, cred ei, o sumă rezonabilă. Socotelile pot fi făcute și altfel, o sută de mii de euro ar costa funcționarea unui centru comunitar în Madrid un an întreg. Ministerul pentru Românii de pretutindeni a aprobat 54.000 de euro în finanțări discutabile în 6 luni pentru toată diaspora iar TVR sparge cu nonșalanță 100.000 într-o săptămână de deplasare cu rezultatele cunoscute la Eurovision.

De ce ne interesează pe noi deafară subiectul Eurovision?

Pentru că noi suntem cei care ar fi trebuit să fim cu ochii țaglă alaltăieri pe programul TVR unde s-a difuzat semifinala de care nu a trecut reprezentata aleasă și cumva din vina noastră, a celor din străinătate care ar fi putut vota. Se presupunea că:

  1. Era de datoria noastră să ne uităm la TVR
  2. Să ne placă ce vedem
  3. Să cheltuim cu mândrie 2 euro pe sms-ul izbăvitor

La ședința de dare de seamă pe subiectul Eurovision 2019 se va bifa că niciunul dintre lucrurile de mai sus nu s-au întâmplat și se va da vina pe gusturile îndoielnice ale românului care „nu știe să aprecieze”, apoi TVR HD va continua să emită în buclă clipuri de umplutură iar canalul dinescului național va rămâne și pe mai departe un buton inutil pe telecomandă.

96 de canale de televiziune la care consumatorul de televiziune le are la dispoziție astăzi înseamnă maxim 10 la care se uită în mod normal. TVR nu este printre ele, e concurență mare acolo iar planul cu accesarea diasporei a pornit prost și nu se putea termina emoționant cu toată implicarea pe persoană fizică a câtorva dintre profesioniștii de-acolo. Empatizarea cu cei deafară nu e plan pe termen scurt și nici ieftin nu are cum să fie, în marile capitale televiziunea națională se zgârcește la fiecare cent, corespondentul local e tratat ca un cumnat bețiv și nevolnic iar comunitățile de români sunt inexistente pe sticlă.

De social media n-am întrebat dacă au auzit, degeaba ai tu cei mai frumoși pantofi în vitrină dacă nimeni nu trece pe strada aia să se îndrăgostească de ei, dar asta e doar un comentariu făcut de dragul celor câțiva colegi de-acolo.