Ambasadorul Sorin Ducaru, primul director roman al unei agentii europene

Ambasadorul Sorin Ducaru, primul director roman al unei agentii europene

Trimite și altora


Primul român numit șef al unei agenții a Uniunii Europene, Ambasadorul Sorin Ducaru a fost ales director al Centrului SATCEN

Ambasadorul român Sorin Ducaru a fost ales marți, 5 martie 2019, în funcția de Director al Centrului Satelitar al Uniunii Europene (EU SATCEN). Votul a avut loc în board-ul SATCEN, aflat sub coordonarea politică a Consiliului UE, prin Comitetul Politic și de Securitate, informează MAE într-un comunicat de presă.

Candidatul român a obținut o majoritate calificată a voturilor statelor membre, din primul tur de scrutin. Ducaru a devenit, astfel, primul român șef al unei agenții a Uniunii Europene.

Susținerea statelor membre pentru obținerea acestei poziții de conducere a unei agenții din cadrul UE, reflectă, dincolo de calitatea candidaturii, o recunoaștere a rolului și contribuțiilor României pe linia politicii externe și de securitate comună, precum și pe linia celei de securitate și apărare comună ale UE, în conformitate cu Strategia Globală a UE și, de asemenea, cu prioritățile Președinției române a Consiliului UE.

România este unul dintre beneficiarii produselor și serviciilor SATCEN, susținând nivelul crescut de ambiție privind dezvoltarea și modernizare agenției, inclusiv a contribuțiilor SATCEN pentru Programul Spațial European. De la începutul acestui an, România face parte din consorțiul pentru programul european de monitorizare spațială (Space Surveillance and Tracking), program care beneficiază de serviciile SATCEN.

SATCEN este o agenție interguvernamentală a UE cu atribuții în domeniul susținerii acțiunilor de politică externă și de securitate comună, inclusiv a misiunilor și operațiunilor civile și militare ale UE, prin analiza informațiilor geo-spațiale, în corelare cu alte surse de informații relevante. Coordonarea operațională a SATCEN este realizată prin Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE), Înaltul Reprezentat Federica Mogherini, deținând și poziția de președinte al Board-ului SATCEN. Agenția colaborează, de asemenea, cu Comisia Europeană, având, în acest context, atribuții pe linia dimensiunii de securitate a Programului Spațial European. Agenția are sediul la Torrejon de Ardoz, în zona Madrid, în Spania

Ambasadorul Sorin Ducaru este absolvent al Institutului Politehnic București (1988) și al Scolii Naționale de Studii Politice și Administrative (1992). Deține un titlu de Master în Relatii Internaționale la Universitatea Amsterdam (1993) și titlul de Doctor în Relații Economice Internaționale la Academia de Studii Economice din București (2005).

Este diplomat de carieră, cu experiență de peste 25 de ani dobândită ca ambasador al României la ONU – New York, în SUA și la NATO, precum și în calitate de asistent al Secretarului General al NATO și șef al Diviziei pentru riscuri de securitate emergente din cadrul Alianței Nord-Atlantice.

Pe parcursul carierei sale, Sorin Ducaru a obținut distincțiile naționale Meritul Diplomatic, Serviciul Credincios și Steaua României în rang de Cavaler.


Trimite și altora