Ziua Limbii Române marcată în Barcelona de Centrul Cultural Robarna

Ziua Limbii Române marcată în Barcelona de Centrul Cultural Robarna

Trimite și altora


  • 31 August este ziua în care calendarul oficial marchează sărbătoarea limbii române
  • Diaspora simte chiar acut importanța acestor sărbători și le punctează

Duminicile barceloneze românești au aer de sărbătoare una după alta, fie că te bucuri de ziua liberă în familie sau te gândești să te vezi cu alții de-o limbă cu tine, biserica e deschisă duminica, pe plajă ești la un „salut” distanță de cuplul cu copii românești pe nisip lângă tine, la terasele înțesate de lume e nevoie doar de primul zâmbet amabil de deschidere și-atât.

Astăzi este despre ce a făcut Centrul Cultural Robarna din Barcelona la biserica românească unde au căutat să ajungă la copiii românilor din zonă, și-s mulți. Aș putea menționa câți copii s-au născut din cel puțin un părinte român în ultimul an în Catalunya, județul spaniol cu capitala la Barcelona. Sunt mulți, mai mult de 1.700 doar într-un an, 2018. Limba română are perspective viguroase în Spania, trebuie doar să ne ocupăm de asta.

Centrul Cultural Robarna din Barcelona a desfășurat duminică, 1 septembrie 2019, actiunea dedicată Zilei Limbii Române, fixată în calendar în fiecare an la 31 August. Dedicată în principal copiilor cu cel puțin un părinte român.

Cei mai mulți dintre ei deabia s-au întors din vacanță, alții și-au petrecut lunile de vară aici, zumzăie la fel și unii și alții, curioși, deschiși, hulpavi la mirosul reavăn de tipăritură românească, atenți la îndrumarea colegilor noștri spre cuvântul în limba română. Învață în mod obișnuit la școală în limba catalană, vorbesc cu colegii în limba castellană, spaniola oficială, și răsfoiesc trufaș limba română, o stăpânesc și pe-aia.

Sala de la biserica Sfântul Gheorghe din Barcelona unde i-am așteptat pe micuți cu cărți noi de povești, abecedare sau istorii povestite s-a umplut peste așteptările noastre, ne-am simțit debordați, ne pregătisem pentru opt, nouă, zece pitici plictisiți, care să ne ignore princiar și să ne lase cu ochii în soare. Doamne cât am greșit! Ne-au cotropit. Au întrebat, au avut dubii, curiozitatea lor ne-a pus în dificultate, și am râs. Ne-am amuzat împreună și am râs cu un stol de copiluți cum nu ne-am fi închipuit vreodată.

limba romana

Impreună cu Liliana Bunda, cea care se ocupă în mod obișnuit de ei, reprezentanții Centrului Cultural Robarna din Barcelona (CCRB) am înmânat copiilor cărțile care s-au dovedit puține, vom remedia cumva acest neajuns în viitor, și ne-am lăsat conduși în lumea lor, ei știu mai bine, ne-au dovedit și astăzi încă odată în plus lucrul ăsta. Maria Liciu ne-a fost de mare ajutor, cu stropul de ordine de care a fost în stare și fără de care nu ne-am fi înțeles cu cotropitorii de vârstă infantilă care ne smulgeau cărțile dintre mâini.

maria liciu

Afară, pe strada cu biserica, Valentina Tomescu și încă trei explicau părinților despre importanța înscrierii pentru votul prin corespondență și strângeau semnături. Diaspora e așa, dinamică, amestecată, ciudată privind dinspre România, greu de înțeles, cu puls propriu și interese simple dar clare, exacte, precise. Că vorbim aceleași cuvinte cu România dar nu înțelegem ce ne spunem, vina e împărțită spun oamenii.


Exact în urmă cu doi ani, la libraria Punct din Barcelona, avea loc manifestarea dedicată limbii române care atunci coincidea cu inaugurarea centrului. În aceeași zi ne-am alăturat proiectului „Cartea, o usa deschisa catre viitor” proiect care, coincidență sau nu, s-a încheiat odată cu cel al librăriei noastre din Barcelona.

„Cartea, o ușă deschisă către viitor” a fost inițiat de Doina Mustățea în Italia în urmă cu 13 ani și căruia i s-a alăturat un grup de scriitori români din peninsulă. Din donațiile românilor cu suflet din diaspora, sunt ajutați copii și bătrâni defavorizați din România. CCRB a fost onorată zilele acestea la primirea unei diplome care marchează participarea și implicarea în acest proiect de suflet. Am fost onorați să fim incluși printre prietenii inițiativei.

ccrb diploma


Trimite și altora