Să ajungi acasă îți trebuie curaj – Emilian Pal - 16/09/2020
Colectiv, tragedie homeopata, impotenta, inutila - 30/10/2018
Te gândești să te întorci? Smart-up! - 31/01/2018
Fii mobil DIGI mobil. Participa si Castiga! - 19/05/2017
Unde, cum si acte pentru vot 9 iunie 2024 in Catalunya - 30/05/2024
Lista sectiilor de votare in Spania - 28/05/2024
11 Septembrie, luni, zi libera in Catalunya - 08/09/2023
Cabinet dentar romanesc in Barcelona - 20/06/2023
Azi incepe vara - 20/06/2023
Caietul Dragomirei - 12/12/2022
Cum au sărbătorit românii din Guissona Ziua Naționala - 07/12/2022
Horim la Guissona 2022 pe 3 Decembrie - 22/11/2022
Povesti Calatoare – Madrid - 01/10/2022
Miguel de Cervantes Saavedra, scurta biografie - 30/09/2022
Ce spun astrele despre 2020 – cu Elena Angheloiu (interviu)
Înainte de pandemie, lumea păstra lucruri și uita oamenii. Ne permiteam fantezii scumpe și imaginație de neguțători. Exista „un respect al consumului” în defavoarea relațiilor interumane.
Interviu cu psihologul Elena Angheloiu despre viața în și după pandemie
Lumea, înaintea Pandemiei Covid19, se învățase să-și amintească puțin, părea un fel de eleganță socială să lași lucruri și oameni în uitare. Ne permiteam fantezii scumpe și imaginație de neguțători. De ce alegeam lucruri care nu erau preferatele noastre și de ce respectam preponderent ce se putea cumpăra?
– Cu cât e mai mare criza pe care o traversăm cu atât mai mare poate fi saltul în evolutie. De-a lungul istoriei am învățat că perioadele dificile au rearanjat principiile de viață și ne-au forțat să găsim resurse, pe care nici nu le banuiam . Ne transformăm în supra-oameni când ne e mai greu si ne complacem în superficialitate când ne e mai ușor. Probabil până nu facem saltul total spre un alt nivel de conștiință când nu teama ne va motiva, vom avea nevoie de asemenea șocuri precum e această pandemie. A trăi clipa e o teorie prost înțeleasă care ne împinge spre iresponsabilitate și egoism.
– Ni s-ar fi putut spune cetățeni flotanți ai lumii, ne conveneau călătoriile, vacanțele și probabil că ăsta era și un motiv să dorim să se „ unească” tot, de aici ( desigur, nu numai) și fermitatea convingerilor în beneficiile globalismului.
– E dificil de asimilat că de la un moment la altul nu mai putem face planuri, am fost generații care au dispus mai mereu de libertate. Cum se trăiește genul ăsta de dispariție la nivel individual?
Libertatea este o calitate mereu incercată, în fiecare secundă a vieții noastre și ea trebuie mereu cucerită. Libertatea e precum hrana fizică, trebuie să ne preocupe zilnic și este un activator foarte puternic al dezvoltării personale. În momentul când această libertate ne este amenințată avem doar două posibiliăți: sa clacăm sau să găsim o variantă de exprimare a libertății noastre. Inclusiv, aceasta este alegerea noastră. Putem alege să ne declarăm înfrânți sau putem alege să luptăm. La același stresor doi oameni reacționează diferit, iar această diferență este doar o expresie a libertății interioare .
– Resentimentul se construiește ușor pentru că e la îndemâna ignoranței să te determine să dai vina pe ceilalti pentru răul trăit de tine. Cum facem să nu ni se întâmple ura, rasismul, în condițiile specifice ale acestei perioade?
– Vindecarea urii începe în familie în primii ani de viață. Din păcate, este un mecanism instinctiv de apărare adânc ancorat în creierul nostru primitiv care trebuie conștientizat și trancens prin educație și afecțiune. În vremurile noastre când ne întrecem in bunuri materiale, carieră și faimă e caraghios să vorbești despre iubire, solidaritate, bunătate, altruism dar acestea sunt adevăratele valori ale viitorului. Cu cât vom promova mai mult aceste noi valori cu atât vom reuși să ne ridicăm din punct de vedere al conștiinței. Cei care urăsc și cei care sunt urâți au „obligația” morală să se educe, să se analizeze sincer și să devină cea mai bună versiune a lor. În clipa aceea și rasismul și ura dispar.
– Cineva spunea că în oamenii care par că sunt mereu fericiți nu ar trebui să avem încredere. Realmente eram fericiți sau era doar o formă ușoară de mulțumire prin achiziții?
– Practica din cabinetul de psihologie și astrologie mi-a demonstrat că evadăm în plăceri exterioare când suntem nesiguri de valorile și bucuriile interioare. Parcă ne e greu să compăram extazul trăit de un călugăr în rugăciune, sau încântarea sublimă a unui artist când a reușit să transpună în opera sa toată emoția trăită cu plăcerea unei croaziere sau cumpărarea unei mașini. Evident că nu trebuie să fugim de bogății și satisfacții materiale, ele ne pot înfrumuseța viața dar acum e vital să întelegem exact că pe lângă acestea sunt și alte bucurii mult mai hrănitoare pentru sufletul nostru.
– Toată lumea știe ce e virusul Cv19 dar câți dintre noi înțelegem? Înainte să ne câștige parțial în lupta exterioară, ar putea să-și repete victoria în interiorul nostru. Libertatea e, până la urmă, expresia propriei noastre creativități. Cum ne-am putea reconstrui pentru o mai bună adaptare la noul stil de viață?
– Trăim o perioadă specială și foarte interesantă pentru că această pandemie a făcut ca omenirea să intre intr-o meditație forțată. Vrem, nu vrem, oricâte seriale am viziona, oricât de mult am citi, oricâtă curățenie am face după 2-3 săptamâni începem să ne interiorizăm, să ne analizăm, să ne întrebăm cine suntem. Nu ne mai ascundem după rolurile noastre sociale, deodată nu mai contează cine suntem în exterior și vedem poate pentru prima dată cum suntem ca oameni. Interiorizarea, mediația, rugăciunea sunt cele mai eficiente în renașterea umanității noastre.
– Important e nu numai să vezi lucrurile ci și să știi ce să faci cu ele. Pandemia ne-a făcut să vorbim „despre ce nu vorbeam”
– Cred că pandemia este un duș rece care ne-a făcut să vedem cu adevărat ce neîmpliniri avem. Abia acum ni se dezvoltă discernământul si înțelegem ce e cu adevărat bun / valoros adevărat rău /inutil. Abia acum îți dai seama cu adevărat cine te iubește, pe cine iubești .
– Schimbând registrul, când spunem astrologie mulți ne gândim la insăilatele horoscoape. Ceea ce nu captivează, as zice. Astrologia, așa cum dumneavoastră o practicați, înseamnă altceva. O să vă las să faceți ceea ce mai bine stiți, astrologie previzionară.
Ce ne rezerva anul 2020, mai incolo de circumstantele complicate care ne au ca protagoniști?
– Din punctul meu de vedere astrologia descrie un cadru vibrațional universal cu care ne putem acorda sau ne putem contra. Armonizarea cu un anumit tranzit planetar ne dă nouă șansa la nivel individual să operăm niște transformări în mod înțelept, iar atunci când ne poziționăm împotrivă vom traversa o periodă cu multe turbulențe. Desigur că tot ne transformăm, doar că suntem forțați să o facem și riscăm să fie într-un mod incomplet.
Ne aflăm acum sub influența unui aspect astrologic foarte puternic care se repetă o dată la 36-37 ani. Asta nu înseamnă că peste 37 ani ne vom confrunta iar cu o pandemie dar, în mod cert vom trăi o nouă criză care ne va determina să dăm mai multă importanță valorilor umane, să redescoperim solidaritatea, generozitatea, grija și altruismul.
Suntem în plină desfășurare a conjucției Saturn – Pluto, planete karmice în astrologie, care ne obligă să renuțăm la tot ce este fals, ipocrit și să ne determine să fim responsabili, prevăzători și protectori. Cei care înțeleg rapid că nu se pot opune și se adaptează la aceste schimbări sunt cei care nu doar supraviețuiesc bine pe timp de criză dar se și dezvoltă ca oameni.
Cei care refuză să fie responsabili, răbdători, perseverenți vor resimți din plin impactul negativ al acțiunilor lor. Această conjucție astrală se îmblânzește după 15 mai când ne putem aștepta la o micșorare a ratei de infectare. După 20 octombrie acestor planete li se alatura o alta planeta Jupiter si putem asista la o noua amplificare a ratei de infectare (nu la fel de mare ca în primavară) dar și la apariția unui tratament eficient, care poate duce la finalizarea pandemiei. Jupiter să fie elementul pozitiv, benefic, e nevoie ca omenirea să părăsească egosimul, individualismul șl să se îndrepte spre colaborare și comunicare sinceră. Putem, astfel asista la nașterea unui nou tip de globalism.
Elena Angheloiu este psiholog- astrolog.
– Licențiată și masterand în Psihologie, membru în Colegiul Psiholgilor din România, membru al Asociației de Astrologie din România dar și membru al The Astrological Association of Great Britain.
– Specializată în Terapie de cuplu și familie, în astrologie relațională și previzionară, a urmărit permanent să conecteze cele două științe Psihologia și Astrologia pentru a întelege mai bine engimele subconștientului uman, care influențează permanent capaciățile de relaționare și socializare. Consideră că pentru a explica anumite tendințe comportamentale trebuie, în permanență, să analizăm contextul social, emoțional dar și vibrațional al unei persoane.
– A participat la numeroase emisuni pe canale de televiziune românești ( Antena 1, Antena Stars, 6TV ) dar și workshopuri, seminarii, conferințe în colaborare cu Universitatea Danubius-Galați, Asociația Astrologilor din România, Asociația de Psihoterapie Experiențială și Hipnoterapie, București) .