Să ajungi acasă îți trebuie curaj – Emilian Pal - 16/09/2020
Colectiv, tragedie homeopata, impotenta, inutila - 30/10/2018
Te gândești să te întorci? Smart-up! - 31/01/2018
Fii mobil DIGI mobil. Participa si Castiga! - 19/05/2017
Unde, cum si acte pentru vot 9 iunie 2024 in Catalunya - 30/05/2024
Lista sectiilor de votare in Spania - 28/05/2024
11 Septembrie, luni, zi libera in Catalunya - 08/09/2023
Cabinet dentar romanesc in Barcelona - 20/06/2023
Azi incepe vara - 20/06/2023
Caietul Dragomirei - 12/12/2022
Cum au sărbătorit românii din Guissona Ziua Naționala - 07/12/2022
Horim la Guissona 2022 pe 3 Decembrie - 22/11/2022
Povesti Calatoare – Madrid - 01/10/2022
Miguel de Cervantes Saavedra, scurta biografie - 30/09/2022
15 lucruri despre „cumpararea” anilor de pensie
Ghid practic pentru plata iesirii la pensie
Toți cetățenii au ocazia temporară de a achita retroactiv contribuția la sistemul public de pensii pentru perioade anterioare în care n-au fost asigurați în niciun sistem de pensii, însă numai în limita a cinci ani, precizează avocatul Coltuc Marius Vicentiu în articolul publicat de infobraila.
Acesta a întocmit un ghid care răspunde la majoritatea întrebărilor pe care un utilizator obișnuiește să și le pună cu aplicabilitatea legii privind retroactivitatea plății la fondul de pensii din România.
Masura este prevazuta de Legea nr. 186/2016
1. Cine poate să plătească retroactiv contribuția la pensii?
Orice persoana care încă n-a ieșit la pensie și are perioade anterioare neasigurate în niciun sistem de pensii (fie ca vorbim de sistemul public sau de un sistem neintegrat acestuia, cum ar fi, de exemplu, cel al avocaților), în limita a cinci ani anteriori datei încheierii contractului de asigurare. Perioadele anterioare neasigurate nu pot fi perioade în care persoana interesata era obligata sa fie asigurata in sistemul public de pensii (a fost angajată în țară, de ex.)
2. Pentru ce tipuri de pensii se va lua în calcul plata retroactiva a contribuției?
Perioadele pentru care se fac plăți retroactive sunt „valorificate pentru stabilirea pensiei pentru limita de varsta, a pensiei anticipate, a pensiei anticipate partiale si a pensiei de invaliditate”
3. Cat timp am la dispozitie sa platesc retroactiv contributia la pensii?
Persoanele interesate sa faca plati retroactive pentru contributia la pensii au la dispozitie exact sase luni de zile atat pentru a incheia contractul de asigurare cu casa teritoriala de pensii, cat si pentru a achita suma stabilita prin acest document. Cu alte cuvinte, contractele se pot incheia doar intre 27 octombrie 2016 si 27 aprilie 2017, iar in aceeasi perioada trebuie facuta/facute plata/platile retroactiva/retroactive. Incepand cu data de 28 aprilie 2017, plata retroactiva nu va mai fi posibila.
4. La ce casa de pensii pot sa ma duc pentru incheierea contractului de asigurare?
Contractul de asigurare se poate incheia cu casa de pensii de la domiciliul/resedinta persoanei interesate. De exemplu, daca persoana interesata sta in judetul Prahova, aceasta trebuie sa se adreseze Casei judetene de pensii Prahova.
5. Pot incheia cu casa de pensii un singur contract sau mai multe?
In perioada stabilita de lege pentru incheierea contractelor de asigurare (27 octombrie 2016 – 27 aprilie 2017), persoanele interesate de plata retroactiva a contributiei pot incheia mai multe contracte de acest fel. „Intrucat legea nu interzice, persoanele interesate pot incheia in aceasta perioada de sase luni unul sau mai multe contracte de asigurare sociala, pentru perioade diferite. De exemplu, daca in data de 10 noiembrie 2016 o persoana incheie un contract de asigurare sociala pentru anul 2012, ea poate, ulterior datei de 10 noiembrie 2016, sa incheie un alt contract de asigurare sociala, de data aceasta pentru anul 2013”, a lamurit Gabriela Pintea, cu precizarea ca cerinta de baza „este aceea ca aceste perioade sa nu depaseasca cinci ani anteriori datei incheierii contractului”.
6. Pot sa platesc retroactiv pentru orice perioada anterioara neasigurata?
Nu. Plata retroactiva pentru contributia la pensii este valabila pentru perioade anterioare neasigurate, insa numai in limita a cinci ani. Concret, plata se poate face pentru perioade cuprinse intre data incheierii contractului de asigurare sociala cu casa de pensii si ultimii cinci ani anteriori acestei date. De exemplu, o persoana care incheie astazi contractul de asigurare va putea face plati retroactive pentru perioada cuprinsa intre noiembrie 2011 si noiembrie 2016. Asadar, de exemplu, nu se pot face plati retroactive pentru anul 2002 sau pentru anul 1995. Perioadele pentru care se poate face plata retroactiva trebuie neaparat sa fie neasigurate (adica sa nu se fi platit deja pentru ele contributia la pensii sau in timpul lor persoana interesata sa nu fi fost obligata la asigurarea in sistemul public de pensii).
7. Pot sa fac plati retroactive pentru cati ani vreau?
Nu. Plata retroactiva a contributiei la pensii se poate face doar pentru perioade anterioare neasigurate, in limita a cinci ani. Mai exact, este vorba de perioade in care persoana interesata n-a fost asigurata nici in sistemul public de pensii, nici intr-un sistem neintegrat acestuia. Sisteme neintegrate sunt cele in care sunt asigurati „avocatii, notarii, personalul clerical si cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege”, potrivit Gabrielei Pintea. „De asemenea, sistem neintegrat in sistemul public de pensii este si sistemul pensiilor militare de stat.”
8. Pot sa fac plati si pentru anii viitori?
In baza Legii nr. 186/2016 se pot face doar plati retroactive pentru perioadele anterioare neasigurate, in limita a cel mult cinci ani. Persoanele interesate sa achite pentru viitor contributia la pensii pot incheia oricand un alt tip de contract de asigurare cu casa teritoriala de pensii.
9. Daca aflu ca pot plati retroactiv pentru fix cinci ani, e obligatoriu sa platesc pentru fix cinci ani?
Nu. Fiecare persoana interesata poate plati retroactiv pentru una sau mai multe perioade anterioare neasigurate, la alegere, in limita celor cinci ani.
10. Pot sa platesc retroactiv contributia chiar daca am iesit la pensie?
Nu. Persoanele pensionate nu pot face plati retroactive. „Nicio persoana care are calitatea de pensionar in perioada de aplicare a Legii nr. 186/2016 nu are dreptul sa incheie un contract de asigurare sociala cu casa teritoriala de pensii. Actul normativ in discutie a fost adoptat cu scopul de a permite persoanelor care nu au realizat stagiile de cotizare prevazute de lege (si nu pot, astfel, sa beneficieze de o categorie de pensie) sa isi poata completa acest stagiu”, a explicat consilierul juridic contactat de redactia noastra.
11. Mai am doi ani pana ating varsta de pensionare. Pot plati contributia pentru acesti doi ani astfel incat sa ies de-acum la pensie?
Nu. Plata se face strict pentru perioade anterioare neasigurate. Iesirea la pensie se poate face, conform Legii nr. 263/2010, doar atunci cand sunt indeplinite conditiile cumulative pentru obtinerea unui tip de pensie. Detalii gasiti aici.
12. Am perioade in care angajatorul nu mi-a platit contributia la pensii. Pot face plati retroactive pentru ele?
Nu. Platile retroactive se pot face strict pentru perioade neasigurate anterioare in care persoana interesata nu trebuia sa fie, in baza legislatiei in vigoare, asigurata in sistemul public de pensii. Or, pentru salariati este obligatorie asigurarea in sistemul public de pensii.
13. Am trecut de varsta de pensionare, dar inca lucrez. Pot plati retroactiv contributia?
Da, este posibil, deoarece un individ aflat in aceasta situatie nu este inca pensionar. Totusi, trebuie precizat ca, in acest caz, platile se pot face doar pentru perioadele anterioare neasigurate de dinaintea indeplinirii varstei standard de pensionare. De exemplu, o persoana care a atins varsta standard de pensionare in decembrie 2014 si inca lucreaza poate face plati pentru perioade anterioare neasigurate de dinainte de decembrie 2014.
14. Pot sa platesc retroactiv ca sa mi se reduca varsta de pensionare?
Nu. Plata retroactiva a contributiei la pensii este strict pentru completarea stagiului de cotizare (sau, in alte cuvinte, a vechimii in munca). Stagiul de cotizare este necesar pentru a obtine pensia pentru limita de varsta, pensia anticipata, pensia anticipata partiala si pensia de invaliditate, potrivit Legii nr. 263/2010. De exemplu, un barbat nascut in noiembrie 1970 poate obtine pensia pentru limita de varsta in noiembrie 2035, insa numai daca are cel putin 15 ani de stagiu de cotizare (adica 15 ani munciti legal). Varsta standard de pensionare poate fi redusa, de exemplu, pentru persoanele care au lucrat in conditii deosebite.
15. Sunt in alta tara si as vrea, totusi, sa platesc retroactiv contributia la pensii. Pot sa fac asta?
Da. Contractul de asigurare se poate incheia si de catre un individ mandatat (adica desemnat prin procura speciala) de catre persoana interesata de plata retroactiva a contributiei. In acelasi timp, plata se poate face inclusiv prin virament intr-un cont bancar indicat de casa teritoriala de pensii.