Ai lucrat legal în alt stat? Ai dreptul la pensie

dreptul la pensie

Toți cei care lucrează legal într-un stat din Uniunea Europeană (UE), Spațiul Economic European (SEE) și Elveția, au dreptul la pensie din fiecare stat în care au lucrat. Acest subiect a fost sintetizat în cadrul proiectului Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), “Eficientizarea serviciilor lucrătorilor migranți, în aplicarea regulamentelor europene de coordonare a sistemelor de securitate socială”.

„Ai dreptul la o pensie din fiecare stat în care lucrezi legal!” Acesta reprezintă unul dintre principalele drepturi de care pot beneficia lucrătorii români migranți, așa cum au fost acestea sintetizate pentru cetățeni în cadrul proiectului Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) derulat în perioada septembrie-decembrie 2016.

satelit televizor

Legislația europeană din domeniul securității sociale garantează un tratament egal pentru toți cetățenii din Uniunea Europeană (UE), Spațiul Economic European (SEE) și Elveția.

A munci legal in UE, SEE și Elveția înseamnă a benefia de pensie în mod similar persoanelor care au lucrat doar într-un stat. Din fiecare stat al UE, SEE și Elveția în care o persoană a lucrat, se poate obține o pensie. Potrivit lui Carmen Polman, directorul economic al Casei Județene de Pensii Bihor, în prezent la CJP Bihor sunt în plată 2.322 de dosare de pensie pentru bihoreni care au muncit în alt stat.

„A munci legal în UE, SEE și Elveția înseamnă a benefia de pensie în mod similar persoanelor care au lucrat doar într-un stat. Din fiecare stat al UE, SEE și Elveția în care o persoană a lucrat, se poate obține o pensie. În vederea deschiderii dreptului de pensie se vor totaliza perioadele de asigurare realizate în fiecare stat”, a declarat Carmen Polman, directorul economic al Casei Judeţene de Pensii (CJP) Bihor.

Ideea centrală a Ghidului este garantarea drepturilor de securitate socială de către regulamentele europene de coordonare a sistemelor de securitate socială.

Consultanţă Legală – Nadia Irina Fundăţeanu

minori de nationalitate romana

Bună ziua,

Mă numesc Nadia Irina Fundăţeanu, sunt avocată în exerciţiu la ICAV (Ilustre Colegio de Abogados de Valencia); fac parte din “familia” Efica Abogados formată din doisprezece membri şi ne ocupăm de toate ramurile dreptului. Vin din Bucureşti, unde am absolvit Facultatea de Drept de la Universitatea Româno – Americană. Aici în Spania am diplomă de master în „Drept Administrativ şi Administraţie Publică” de la Universitatea din Valencia şi de master de Avocatură de la ICAV şi Universitatea Valencia. Pentru mai multe informaţii despre CV-ul meu vă invit să intraţi pe pagina bufetului de avocatură.

Mă alătur începând de astăzi unei alte ‘familii’, acceptând cu bucurie invitaţia de a deveni redactor pe teme juridice pentru revista Robarna şi aş dori să mulţumesc din suflet pentru această ocazie. Este o onoare pentru mine să pot împărtăşi cu dumneavoastră o parte din cunoştinţele mele prin intermediul acestei reviste.

Ne apropiem cu paşi repezi de Sfintele Sărbatori Ortodoxe de Paşti şi mulţi dintre noi se pregătesc de călatorie spre ţară pentru a fi aproape de cei dragi. Cunoaştem condiţiile pentru a călători, mai ales când suntem însoţiţi de către minori de naţionalitate română?

În funcţie de circumstanţele noastre personale şi familiare, vom avea nevoie de anumite documente pentru a putea călători fără probleme. Aceste circumstanţe pot fi următoarele, în baza „articolului 2 alin. 2 din Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate”:

  1. Minor împreună cu ambii părinţi
  2. Minor împreună cu unul dintre părinţi
  3. Minor împreună cu adult care nu este nici părinte nici reprezentant legal
  4. Minor singur.

1. În cazul în care călătoresc amândoi părinţii împreună cu copilul minor, nu este nevoie decât de documentul de călătorie individual al minorului (paşaport sau carte de identitate) şi documentele de identitate ale părinţilor.
La plecarea din Spania nu există, în mod normal, probleme de călătorie. Problemele apar când se pleacă din România. În viitorul articol vom detalia condiţiile de călătorie pentru fiecare dintre cele trei cazuri restante.

Pentru consultaţii pe cazuri concrete nu ezitaţi să mă contactaţi