Să ajungi acasă îți trebuie curaj – Emilian Pal - 16/09/2020
Colectiv, tragedie homeopata, impotenta, inutila - 30/10/2018
Te gândești să te întorci? Smart-up! - 31/01/2018
Fii mobil DIGI mobil. Participa si Castiga! - 19/05/2017
Unde, cum si acte pentru vot 9 iunie 2024 in Catalunya - 30/05/2024
Lista sectiilor de votare in Spania - 28/05/2024
11 Septembrie, luni, zi libera in Catalunya - 08/09/2023
Cabinet dentar romanesc in Barcelona - 20/06/2023
Azi incepe vara - 20/06/2023
Caietul Dragomirei - 12/12/2022
Cum au sărbătorit românii din Guissona Ziua Naționala - 07/12/2022
Horim la Guissona 2022 pe 3 Decembrie - 22/11/2022
Povesti Calatoare – Madrid - 01/10/2022
Miguel de Cervantes Saavedra, scurta biografie - 30/09/2022
George Simion – Blocati in Labirint – Fisa de lector
[vc_row][vc_column][vc_column_text]Între Prut și Nistru moldovenii au un folclor extins despre felul în care cred ei că suntem, toată lumea are o părere formată despre români și apetența sau opoziția lor totală pentru veșnicul subiect la modă, unirea. La rândul nostru vehiculăm păreri proprii, prefabricate și comode, despre istoria accidentată a relației româno-române, aflată la cheremul potentaților zilei de o parte sau de alta.
George Simion, în cartea „Blocați în Labirint”, pe care ne-a făcut onoarea să o semneze la librăria PUNCT din Barcelona (9,90€ la raft), se oprește asupra unora dintre ideile care ocupă spațiul public în ultimii ani, înrădăcinate în mentalul colectiv, cu intenția declarată de a defini termeni și a demonta false mituri.
Oferă o viziune personală asupra principalelor scandaluri asociate dirigenților din capitala fostei republici sovietice, încercând explicații pentru „ciudățeniile” întâmplate acolo în ultimii ani. Firul logic porneşte de la interesele rusești în zonă, permanente după desfacerea URSS-ului, cu nume și prenume, cu dosare interminabile și vinovați de serviciu. Trece prin expunerea intereselor mercantile ale potentaților proveniți din rândurile vechiului partid comunist, face referire la noul val al „șefilor” de a doua generație şi concluzionează citând un fost prim-ministru, Mircea Druc: „generația a doua de șefi nu a mai avut ce împărți așa că s-a apucat de furat din bănci”.
Identificarea metodelor prin care poporul moldovean este ținut captiv de un stat manipulat ocupă, de asemenea, un segment important din lucrarea lui George Simion. Despre instrumentele mediatice utilizate pentru controlul unei populații captive spune că: „Iluzia miliardarului, mimarea opoziției, sperietoarea cu planurile românilor care se pregătesc să anexeze „independența” republică, inducerea ideii că un stat poate rezista pe harta lumii fără să fie în vreo alianță (sindromul Elvețian), exploatarea dragostei pentru călău (sindromul Stockholm), iluzia integrării europene, sunt toate instrumente în experimentul social moldovean”.
Dacă adăugăm la asta precizarea autorului că băncile din Republica Moldova au puterea de a interzice ieșirea din țară a unui cetățean cu datorii, căpătăm dimensiunea Orweliană a unei societăți închise, cu supape de refulare puține și care nu merită a priori viața complicată pe care este constrânsă să o trăiască.
Românul cu burta plină și cu scobitoarea între dinți ar putea întreba „cine îi ține să-și schimbe conducătorii?”
În schimb, George Simion ne pune la îndemână un instrument, o cheie de interpretare a evenimentele de la Chișinău în anii care au trecut de la desprinderea de Uniunea Sovietică, o logică a originii stereotipurilor apărute în ultimii aproape 30 de ani, vorbește despre celebrele Poduri de Flori, ofilite cu intenție, despre modul în care românii de o parte sau de alta a Prutului se percep între ei, despre legendele și poveștile născute din ignoranță, prepotență sau interes.
Înainte de căsătorie se cade să cunoști fata, iar dacă soacra mare „știe ea dinainte” că băiatul ei ca floarea de cireș e prea bun pentru fătuca despre care „lumea zice multe” poate că cineva ar trebui să facă de George Simion și să le dea tinerilor o șansă.
O prezentare sclipitoare, cu caracter și care s-a bucurat de o asistență avizată; printre cei prezenți am remarcat un mare număr de simpatizanți ai cauzei moldovene care, chiar dacă nu sunt originari din fosta republică sovietică, sunt interesați de așa numitul „experiment moldovean”, de viața oamenilor de acolo.
A fost prezent responsabilul PNL Catalunya, Valentin Cocoș și Stela Vidrașcu de la Asociația pentru Promovarea Culturii de la Parets.
Au strălucit prin absență reprezentanții PMP, partid care și-a luat mare parte din scaune de la Chișinău.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery type=”flexslider_slide” interval=”3″ images=”10294,10295,10296,10297,10298,10299,10300,10301″ img_size=”600×450″][/vc_column][/vc_row]