Halloween 31 octombrie

Halloween 31 octombrie

Trimite și altora

  • Cu sute de ani in urma pe taramuri cunoscute astazi drept Marea Britanie si nordul Frantei au trait celtii.

Celții sarbatoreau Anul Nou pe 1 noiembrie cu un festival care marca sfarsitul toamnei si inceputul perioadei intunecate, asociate mortii, iarna rece. Pe 31 octombrie, granita dintre vii si morti isi pierdea conturul, si astfel, mortii deveneau periculosi pentru cei vii, le cauzau boli sau le stricau recoltele. Asadar, Halloweenul este o sarbatoare pagana fara legatura cu crestinismul dar asta nu înseamna ca nu ne place sa petrecem.

Sarbatoarea ia din ce in ce mai mare amploare si in tarile crestine. Astfel, in zilele noastre, se organizeaza petreceri tematice unde fiecare participant se deghizeaza de nerecunoscut in vrajitoare, vampiri, dovlecei, scheleti, bufnite si se fac adesea focuri in aer liber pentru a alunga spiritele rele.

In vitrinele magazinelor sau la acest gen de petreceri sunt prezente sculpturi sau simple taieturi in dovlecei care prind viata o data cu luminitele asezate in interiorul lor.

Copii costumati merg din usa in usa dupa dulciuri sau pentru a face mici trucuri celor care nu le ofera banuti sau dulciuri (truco u trato), iar in tot acest timp canta si fac rime , precum: “Trick or treat/smell my feet/ Give me something good to eat”.

Una dintre cele mai reusite petreceri de Halloween din Europa are loc în Romania, la Castelul Bran. Deoarece castelul este asociat cu Dracula, multi straini ii calca zilnic pragul, cu atat mai mult cu aceasta ocazie. Dovleci sculptati, vin rosu pentru adulti si bomboane pentru copii, dansul ielelor si vrajitoare, proiectie de film horror si muzica buna, sunt doar cateva din ingredientele noptii in care costumele infricosatoare si buna-dispozitie sunt vedete.

Cu ocazia acestui eveniment, Romania se promoveaza „infricosator”, in frunte cu Dracula, vampirul din Transilvania.


Trimite și altora