DPRP din Ministerul afacerilor externe se transforma in Ministerul Românilor de Pretutindeni

DPRP din Ministerul afacerilor externe se transforma in Ministerul Românilor de Pretutindeni

Trimite și altora


Din punct de vedere guvernamental, până la 5 Ianuarie 2017, de diaspora se ocupa un departament al românilor de pretutindeni care făcea parte din Ministerul Afacerilor de Externe condus de un ministru delegat, funcție deținută până la acea dată de doamna Maria Ligor. Odată cu instalarea noului guvern rezultat în urma alegerilor din Decembrie anul trecut departamentul s-a transformat în minister de-sine-stătător, Ministerul Romanilor de Pretutindeni, condus de un ministru plin, în persoana doamnei Andreea Păstârnac.

Ministerul Romanilor de Pretutindeni este titulatura noului minister care este în subordinea directă a Primului Ministru. Schimbarea este una de substanță, pe lângă faptul că instituția care se ocupă de problemele diasporei primește un rang superior în cadrul politicilor guvernamentale, aceasta va avea și buget propriu. De asemenea instituția se poate organiza pentru acoperirea nevoilor nișelor specifice diasporei, să adopte linii de acțiune care să respecte particularitățile numeroaselor tipuri de comunități românești aflate dincolo de granițe și să identifice căile cele mai potrivite pentru inițierea unui dialog real cu acestea.

satelit televizor

La sediul Ministerului Afacerilor Externe, a avut loc ceremonia de predare – primire a portofoliului dedicat românilor de pretutindeni între Maria Ligor, ministrul delegat, și Andreea Păstârnac, noul ministru pentru românii de pretutindeni.

Cu această ocazie, cei doi demnitari au trecut în revistă proiectele și acțiunile realizate în sprijinul românilor din străinătate în 2016. Totodată, au discutat despre prioritățile perioadei următoare, inclusiv despre continuarea inițiativelor lansate în ultimele luni.

Alte subiecte abordate au fost elaborarea de proiecte strategice pentru relațiile cu românii de pretutindeni, în conformitate cu programul de guvernare, precum și continuarea programelor care să susțină păstrarea, dezvoltarea şi afirmarea identităţii etnice, culturale, lingvistice şi religioase a românilor de peste hotare. De asemenea, s-a vorbit despre acordarea finanțării nerambursabile gestionate de instituție și relațiile cu mediul asociativ românesc din diaspora.

 


Trimite și altora