Tratamentul acneei la vârsta adolescenţei

Tratamentul acneei la vârsta adolescenţei

Trimite și altora

Bună duminică dragele mele,

Vreau să vă transmit că sunt încântată de impresiile voastre şi vă propun pentru această duminică un subiect sensibil: adolescenţa şi problemele ei legate de acnee. Se ştie că la această vârstă, datorită schimbărilor hormonale, apar diferite probleme printre care şi acneea juvenilă. Cauzele medicale care duc la apariţia acesteia, acumularea de sebum secretată de glandele sebacee care, combinate cu o igienă precară duc la inflamarea foliculilor la nivelul pielii formându-se astfel comedoamele, pustulele sau nodule (denumirea populara fiind aceea de “coşuri”). Este de recomandat a nu se încerca stoarcerea chisturilor deoarce sunt periculoase, în urma acestei proceduri tinerii pot ramane cu cicatrici pe viaţă.

Chiar dacă ştiu că aceste schimbări hormonale sunt cauza principală a apariţiei acneei, mi-am sfătuit întotdeauna clientele adolescente să meargă împreună cu părinţii la un consult care necesită neaparat efectuarea unui exudat nazal şi faringian, pentru a determina la ce nivel este erupţia şi daca există o infecţie cu stafilococ (în special stafilococ auriu) asociată. Am fost întrebată de ce trimit la institut şi nu rezolv eu problema cu un tratament cosmetic iar explicaţia mea este foarte simpla: problema fiind pornită din interiorul organismului trebuie rezolvată pornind de acolo, deoarece, dacă se va acţiona doar la nivelul pielii acesta va recidiva dupa o perioada de timp, din pacate chiar agravându-se.

Pentru domnişoare delicate recomand o atenţie mare în alegerea produselor cosmetice, o atentă demachiere seara, chiar migăloasă, deoarece toate resturile rămase în urma unei demachierii precare nu fac decât să amplifice zi de zi sensibilitatea pielii voastre.

Pentru tinerii domni recomand evitarea folosirii de lungă durată a unei singure lame de ras cât şi împrumutarea aparatului de ras care poate duce la transmiterea bacteriană de la o persoană la alta, favorizand apariţia coşurilor.

De asemenea, înafară de vizita necesară la doctor, vă recomand cu drag câteva tratamente naturiste prin care acneea poate fi ameliorată în timpul tratamentului medicamentos.

Feliile de castravete proaspăt, aplicate pe zonele inflamate, cu efect de curăţare în profunzime, ajută la o bună cicatrizare a dermului. Tot sub formă de comprese pot fi folosite şi cele cu gălbenele, care au proprietăţi antiinflamatorii, dezinfectante şi cicatrizante. O recomandare utilă pentru perioada tratamentului împotriva urmărilor acneei este consumul scăzut de băuturi carbo-gazoase, alimente prajite, dulciuri sau produse de patiserie.

În speranţa că această problemă nu va da totuşi bătăi de cap copiilor voştrii, vă urez o duminică linistită, alături de familie, împărtaşindu-le din călătoria noastră din această epistolă.

A voastrădiana vatafu

Diana Vătafu


Trimite și altora