UK rămâne în UE – plătesc şi românii

UK rămâne în UE – plătesc şi românii

Trimite și altora

Negocierile purtate între liderii UE şi cei ai Marii Britanii s-au încheiat cu un acord obţinut in extremis pentru rămânerea UK în Comunitatea Europeană.

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a confirmat vineri seară, prin Twitter, că s-a ajuns la un acord privind termenii menţinerii Marii Britanii în Uniunea Europeană.

„Acord în unanimitate privind rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană”, a spus Donald Tusk.

În ceea ce ne priveşte pe noi, direct afectaţi vor fi românii care în cazul în care rămân fără locuri de muncă, vor fi obligaţi să accepte unor ajutoare sociale mult reduse faţă de încadrările actuale. Totuşi se prevede a fi o situaţie tranzitorie, guvernul britanic putând conform acordului să aplice oricând în următorii şapte ani o clauză privind limitarea indemnizaţiilor sociale de care beneficiază angajaţii veniţi din altă ţară UE, în cazul în care vor fi presiuni semnificative asupra serviciilor publice naţionale. Aceste condiţii au fost negociate în mod detaliat cu liderii ţărilor central şi est-europene.

Limitarea nu va putea fi mai lungă de 4 ani şi se va aplica gradual fiecărei persoane în parte.

Clauza privind limitarea indemnizaţiilor sociale ale angajaţilor străini va putea fi activată oricând în următorii şapte ani, dar unui singur individ i se va putea aplica cel mult patru ani, în mod gradual. Limitarea alocaţiilor copiilor angajaţilor străini care lucrează în Marea Britanie se va face prin indexarea la nivelul veniturilor din ţara de origine a imigrantului.

„Cetăţenii români care lucreaza deja pe piaţa de muncă din Marea Britanie – atenţie, foarte important – nu vor fi afectaţi de mecanism. Acesta priveşte doar eventualii lucrători care vor intra pe piaţa muncii în Marea Britanie după intrarea în vigoare a mecanismului, dar şi aceştia îşi vor recupera accesul la aceste prestaţii gradual, pe parcursul unei perioade de patru ani.” a afirmat sâmbătă Presedintele Klaus Iohannis.

„Decizia îi va nemulţumi pe mulţi europeni, şi mai ales îi va face pe majoritatea migranţilor din Regatul Unit, veniţi din ţările din centrul, estul dar şi din sudul Uniunii Europene (căci nu sunt numai polonezi, români şi bulgari în această situaţie, ci şi italieni, spanioli, portughezi sau greci) să se simtă trădaţi de instituţiile Uniunii Europene şi, prin extensie, de guvernele ţărilor din care au emigrat. Dar miza politică şi economică a rămânerii Marii Britanii în Uniunea Europeană este considerată de majoritatea liderilor imensă, crucială pentru supravieţuirea Uniunii. În paranteză fie spus, eu nu cred că salvarea sau dispariţia Uniunii Europene depinde neapărat de rămânerea sau plecarea Marii Britanii (Comunitatea Europeană a funcţionat foarte bine, până în 1973, şi fără Marea Britanie) ci de ceea ce se va întâmpla în politica şi economia Germaniei. Dar asta e o altă discuţie.” era de părere Valentin Naumescu în urmă cu două luni.

Şi totuşi, discuţia privind rămânerea sau ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană nu se va încheia odată cu restricţionarea acordării beneficiilor sociale noilor veniţi. Este, din păcate, genul de compromis care nu rezolvă problema de fond, ci doar amână adevărata ei soluţionare.


Trimite și altora