Cine sunt cei care protestează activ


O cercetare realizată de Centrul de Studii în Idei Politice în data de 5 februarie 2017 în Piața Victoriei oferă o perspectivă a componenței colectivului celor care protestează activ în ultimele zile împotriva guvernului Grindeanu, în urma modificărilor nocturne ale legislației penale.

Conform analizei realizate de Centrul de Studii în Idei Politice, 83% dintre cei care au participat la protestele din Piața Victoriei au votat la ultimele alegeri.

Cei mai mulți dintre protestatari consideră că printre cauzele coruptiei se află în primul rând interesele economice și nepotismul dar și mentalități comuniste și lipsa educației. Principalii agenți ai corupției sunt considerați a fi noii îmbogățiți și foștii membri ai aparatului comunist de partid și de stat. O alta categorie percepută drept agent al corupției este aceea a funcționarilor publici.

digi dolce focus 2017

PSD este considerat cel mai corupt partid din România, urmat la mica distanță de ALDE. PMP este pe locul al treilea, urmat de UDMR. Cel mai puțin corupte sunt considerate PNL și, la distanță de toate celelalte, USR.

91% dintre cei care protesteaza consideră că politicienii mai degrabă servesc scopuri persoanele decât binele public. 51,15% consideră că politicienii nu mai țin cont de alegătorii lor după ce sunt aleși în funcții.

Aproape 70% dintre cei care protestează activ au participat și la protestele care au avut loc în Romania în ultimii ani: 36,84% la protestul de dupa Colectiv, 16,23% la protestele de după Roșia Montană.

Cei mai multi dintre protestatari isi iau informatiile de pe Facebook (19,13%) si televiziuni (19,13%) dar si din presa on-line (18,72%).

Majoritatea protestatarilor au declarat că au o poziție politică de centru, centru-dreapta și dreapta, aproximativ 90%, doar 10% declarându-se de stânga.

 

66% dintre protestatari erau barbați și 34% femei. Cea mai numeroasa grupă de vârstă în Piața Victoriei a fost aceea a persoanelor între 28 și 33 de ani (aproximativ 27%), urmată de cea între 22 și 27 de ani (aprox. 21%) și de cea între 34 si 39 de ani (19%). O categorie de vârstă importantă din perspectiva protestelor a fost și cea între 40 și 45 de ani (16%).

Aproape 55% dintre protestatari erau absolvenți de facultate în timp ce alți 20% erau absolvenți de master. 15% dintre participanți au absolvit doar liceul.

Studiul integral AICI.