Cluj, Timișoara, Oradea și Arad se aliază pentru proiecte mari de infrastructură

patrulater

  • Vestul țării nu mai așteaptă după promisiunile că vor începe proiecte de infrastructură mare. 
  • Au decis să acceseze singuri fonduri europene pentru construcția de autostrăzi și linii de cale ferată de mare viteză.

Primarii municipiilor Cluj Napoca, Timișoara, Oradea și Arad, au anunțat miercuri înființarea unei alianțe, un Patrulater, ce va solicita la Bruxelles finanțarea unor proiecte majore care să interconecteze cele patru județe.

De la aderarea României la CE sunt de notorietate ratările la capitolul absorbție a fondurilor europene pentru proiecte de infrastructură mare în condițiile în care lipsa autostrăzilor și căilor ferate de mare viteză condamnă regiunea la sărăcie. A devenit evident că de la centru nu se dorește accesarea respectivelor fonduri care vin la pachet cu norme stricte de derulare și sunt ușor de urmărit.

Soluția ”Patrulaterului Vestic” va rezolva problema infrastructurii la nivel local, ceea ce va crește distanța dintre această regiune și celelalte – sunt oricum patru județe contributoare nete la bugetul de stat, care au deja salarii peste media națională, activitate economică și investiții străine puternice, precum și un nivel de trai ce concurează Capitala.


Toti românii din diaspora au în casa TV românesc. Tu?
dolce telekomStai informat, tine legatura cu evenimentele din tara, vorbeste romaneste / Tv satelit oriunde in Europa /


Această alianță va reprezenta un exemplu concret pentru locuitorii din județele în care președinții de consilii județene și primarii sub administrarea cărora sărăcia a stagnat și unde nu s-au acesat bani europeni ci s-a apelat la fondurile naționale distribuite politic prin Ministerul Dezvoltării Regionale.

Era chestiune de timp până când județele să-și dea seama că pot face lucruri fără să mai aștepte după inacțiunea guvernamentală, cele patru care au anunțat formarea Patrulaterului la Hub Urban Talks sunt doar primele. Eveniment organizat la Timișoara și unde au participat și specialiști de la Banca Mondială și de la Comisia Europeană, experți internaționali din Olanda, Suedia și Finlanda, lideri ai administrației publice și ai mediului de business.

patrulater
De la dreapta la stânga: Gheorghe Falcă, Nicolae Robu, Ilie Bolojan. Lipsește Emil Boc, primarul din Cluj Napoca

“Noi, Nicolae Robu, Gheorghe Falcă, Ilie Bolojan și Emil Boc, primarii orașelor Timișoara, Arad, Oradea și Cluj-Napoca, am decis înființarea Patrulateralei Vestului, for informal pentru schimburi de idei și de experiență între noi, dar și de cooperare pe proiecte mari, în primul rând de conectivitate de mare viteză și în plan cultural.

Ne propunem ca această structură să fie cadrul pentru schimburi de idei și de experiență între noi, dar și de inițiere împreună de proiecte infrastructurale majore, mai ales pe linia îmbunătățirii conectivității între cele patru orașe – cale ferată de mare viteză, autostradă, drum expres, rapid – și de cooperare în domeniile cultură, educație, sănătate, turism, sport, securitate.

Vrem să dăm și un exemplu național de cooperare pentru abordarea de proiecte mari, inaccesibile fiecăruia în parte.

Nu ai cum să obții o sursă de finanțare dacă vii cu o bucățică dintr-un astfel de proiect mare, trebuie să vii cu întregul.

Or, se știe că Uniunea Europeană are și proiecte majore, pentru care se pot obține bani direct de la Bruxelles. Sunt mai multe surse de finanțare și vrem să ajungem să accedem la ele și vom începe să lucrăm efectiv în cadrul acestei patrulaterale a vestului”, a declarat Nicolae Robu, citat de Gazeta de Cluj.

După Polonia și Ungaria, România este țara problemă a Uniunii

țara

Au vrut aderarea după anul 2.000 ca să își vândă pe bani adevărați ceea ce privatizaseră fraudulos sau pe bani de nimic în anii ‘90. Acum, dacă nu prea mai e nimic de vândut, nu le mai convine să respecte regulile democratice ale lumii civilizate (cum ar fi prevenirea spălării banilor, independența procurorilor, rigorile cheltuirii banilor europeni). Îi deranjează libertatea cetățenilor, dreptul de a protesta, de a merge în tribunal pentru abuzuri și chiar cel de a scrie pe Facebook.

„Nu am venit să dau socoteală, am venit pentru că vă respect” s-a răstit la începutul intervenției sale Dăncilă în Parlamentul European astăzi și a citit un discurs îndreptat în totalitate către susținătorii din țară. Acuzele la adresa euro-parlamentarilor străini care „nu înțeleg problematica” sau „sunt dezinformați” nu au lipsit nici de data aceasta. Interpelările însă au fost precise, intervenienții au pus întrebări clare, arătau că sunt exact la curent cu cauzele tensiunilor permanente de la București. Au primit răspunsuri evazive sau alte întrebări. „Românii iubesc PSD-ul” a fost argumentul cu care prima-ministră a încercat să fie convingătoare.

De acum nu mai e un secret pentru nimeni, intențiile guvernării de la București sunt clare: decuplarea României de Uniunea Europeană a început în această zi, la Strasbourg. După Polonia și Ungaria, România este țara problemă a Uniunii. Am văzut în plenul de la Strasbourg un grup agresiv de politicieni care pretind că își apără țara. În fața a ce? Care țară? Țara pe care o apără apropiații lui Liviu Dragnea este cea în care un grup de borfași își consfințește prin lege dreptul de a fura.

Dăncilă a reprezentat în dezbaterea de la Strasbourg doar leadershipul politic de la Bucuresti, nu România în totalitatea ei, iar toate luările de poziție ale politicienilor europeni, absolut toate, au arătat cât de izolați sunt PSD si ALDE.

Krzysztof Hetman (europarlamentar polonez) : „Nu vă îngrijorează faptul că aveți un Guvern care se luptă cu cei care se luptă cu corupția ?”

„Legalizați corupția, ceea ce îi va face pe oameni să iasă în stradă. În loc să-i ascultați pe protestatari, ați trimis jandarmii să îi bată și să dea cu gaz lacrimogen. Cetățenii români nu cer decât libertate, nediscriminare și libertate de întrunire. Sunt foarte importante aceste libertăți civile. Trebuie să apărăm drepturile cetățenilor români și ale tuturor cetățenilor europeni”, i-a transmis Ska Keller premierului român Viorica Dăncilă.

Ce înțelege puterea din toată povestea? Ioan Mircea Pascu (PSD): „Dezbaterea privind statul drept a fost așteptată de români cu speranță, ei sperau ca UE să-i ajute să scape de sistemul odios expus aici de primul ministru”. Sistemul odios la care face referire euro-parlamentarul puterii este cel care pune bețe în roate albirii dosarelor penale cu care justiția deranjează demnitarii ultimului deceniu.

Mulți dintre euro-parlamentarii care au intervenit cu interpelări către Dăncilă și-au legat discursurile de referendumul care va avea loc la sfârșitul săptămânii iar asta crează o problemă suplimentară pentru noi. Eurodeputații europeni vor vota reezoluția referitoare la România și prin prisma convingerilor proprii despre tema pe care o propune guvernul prin rescrierea referendată a constituției, preocupare care nu se regăsește în niciuna dintre legislațiile europene.

Un vot pe problematica românească în Parlamentul European este așteptat abia în luna noiembrie, după referendum.