Vama Veche sau Costa Brava?

Oricum ai face comparaţia asta, Vama Veche se presupune că pierde.

Şi totuşi…

Pentru că mulţi m-au întrebat cum pot venicîn România la mare când locuiesc în Barcelona, cu alte cuvinte de ce dau Mediterana pe Marea Neagră, m-am gândit să împărtăşesc o parte din motive.

mancare cherhanaÎn primul rînd, acasă va ramâne mereu acasă. Cu nostalgiile din copilărie, cu câinii vagabonzi, cu hărmălaia tipică, cu oamenii extraordinari.

Atmosfera bate orice club sau plajă din altă parte, oameni sunt veseli, deschişi, comunicativi. Evident că există şi aspecte mai puţin placute, ca peste tot, însă cele pozitive cântaresc mult.

Mirosul Marii Negre, salinitatea, culoarea apei, toate sunt diferite. Poate că Mediterana este mai curată, limpede şi mai sărată, dar Marea Neagra are farmecul ei.

Oferta de distracţii şi restaurante acopera toate gusturile. Gaseşti multe specii de peşte pietre plajagătite ca la mama acasă la Cherhana, la shaorma La Turcu, clătite dulci sau sărate La Clatite (pe strada principala supranumită Magheru), mâncare variată şi delicioasă La Frontiera, La Canapele, Sasha sau pentru cei mai pretenţioşi la Corsarul. Pentru distracţia de noapte exista nenumarate chiringuitos autohtone, cu toate genurile de muzica, cocktailuri delicioase, karaoke, muzică folk live. Stuful a pierdut teren în faţa noilor aparitii (gen Amphora sau La Acolo), dar vama are înca farmecul ei.

Pentru cazare poţi opta pentru cort pe plaja, camping, vile (recomand călduros Vila Kerim sau Oz), sau chiar hoteluri pâna la 4 stele cu piscina şi servire pe plajă, pentru cei mai pretenţioşi.

Se pot închiria biciclete, hidrobiciclete, kayacuri, sau se poate merge la o plimbare dimineaţa devreme cu pescarii. Plaja este plină de şezlonguri şi umbrele de închiriat, dar este loc şi pentru cei care vor să stea direct pe nisip.

vama veche apus

Să ne întelegem, nu spun că aş reveni neapărat în ţară în viitorul apropiat. Dar pentru a petrece câteva zile magice şi a te simţi din nou copil, aleg Marea Neagra şi românii. Singurele regrete pe care le am sunt atunci când trebuie să părăsesc din nou România pentru o viaţă ceva mai decentă de zi cu zi.