Kovesi, un punct de inflexiune


  • Sunt momente care chiar contează în viața cetății iar unul dintre ele a fost conferința de presă care Laura Codruţa Kövesi, procurorul şef al DNA, a susținut-o ieri.
  • Locul ales a fost chiar sediul Direcției Naționale Anticorupție, o premieră în istoria comunicărilor făcute de către instituție.

diaspora startup

Prima ieșire publică cu asemenea caracterisici a maximului reprezentant al Direcției Naționale Anticorupție, o instituție cheie înființată cu premisa separării politicului de domeniul apărării respectării legalității în vigoare – una din condițiile aderării României la Comunitatea Europeană în 2007.

O altă premieră este maniera în care șefa DNA a ales să se prezinte în fața presei: singură, în atmosfera austeră a scărilor de marmură, oferind răspunsuri precise la întrebări incomode, fără să refuze dialogul. Replicile exacte, cu apel la respectarea legii, au fost în măsură să situeze comunicarea la un nivel cu care nu suntem obișnuiți din partea oficialilor români în ultimul timp.

D-na Kovesi a precizat de la bun început că se adresează opiniei publice, românilor cinstiţi, susţinători sau nu ai DNA, nu indivizilor cu probleme penale care, de la declanșarea campaniei mediatice de la sfârșitul săptămânii trecute, au devenit parte a ceea ce d-na Kovesi a numit „festivalul inculpaţilor”. Este răspunsul instituțional al statului la nemulțumirile celor care interacționează cu ceea ce ei numesc „statul paralel”.

A rezumat: “justiţia este sub un asalt de peste un an de zile şi dacă ne uităm cine ne atacă vedem – inculpaţi, oameni care au bani şi resurse şi care doresc să decredibilizeze actul de justitie şi să duca in derizoriu faptele de corupţie.”

Este dificil de contrazis, manifestările publice din ultimul an îi dau dreptate.

DNA are propriile probleme, instituția nu este chiar ușă de biserică, are propriile lucruri de limpezit și probabil se vor strădui să o facă cu atât mai mult acum când orice situație îndoielnică îi provoacă o mare risipă de energie pentru a rămâne credibilă. Exact aceste slăbiciuni ale Direcției Naționale Anticorupție sunt căutate și exploatate de clienții săi, e de înțeles că fiecare dintre ei caută vulnerabilități și ar fi bine să nu le găsească.


Toti românii din diaspora au în casa TV românesc. Tu?
dolce telekomStai informat, tine legatura cu evenimentele din tara, vorbeste romaneste / Tv satelit oriunde in Europa /


Procurorul șef al României este un oficial cu rang înalt în aparatul administrativ dar nu unul dintre cei a căror apariție publică să provoace un asemnea nivel de așteptare. Faptul că a simțit nevoia să răspundă recentelor atacuri la adresa instituției sugerează măsura tensiunilor la care este supus sistemul de justiție. Iar răspunsul opiniei publice a fost pe măsura prestației demnitarului.

Ecourile publice arată că dincolo de conținut și mesaje, Laura Codruța Kovesi a vorbit o limbă pe care strada o înțelege și o poate respecta, indiferent dacă este sau nu de acord cu prestația instituției pe care domnia sa o conduce. DNA trebuie să continue să existe și merită să fie apărată. Va veni și momentul la care să îi cerem socoteală dar până atunci să convenim că este o voce coerentă. Și măcar una care nu citește de pe foile scrise de alții.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook.