Ce este un „oraș inteligent”? 47.000 de joburi plus 79 milioane de euro


  • Singapore este primul dintre „orașele inteligente”, după rezultatele studiului realizat de SmartCitiesWorld, urmată de Londra și Barcelona.
  • Restricțiile bugetare, lipsa infrastructurii și obtuzitatea politicilor de pe o zi pe alta sunt principalele bariere în calea dezvoltării orașului eficient, Smart City.
  • Studiul remarcă pentru Barcelona cele 47.000 de noi locuri de muncă dezvoltate din implementarea conceptului Internet of Things

Barcelona este al treilea în topul „Orașelor Inteligente” după cum relevă recentul studiu publicat de SmartCitiesWorld în colaborare cu Philips, rezultat al unei cercetări realizate recent în care au fost intervievați mai mult de 150 lideri relevanți din peste 20 de țări din toată lumea. Clasamentul pune pe primul loc Singapore, urmată de Londra.

Viitorul orașului inteligent presupune nu doar îmbunătățirea condițiilor de viață al locuitorilor cât și asigurarea sustenabilității traiului în marile aglomerări urbane. Orașele consumă mai mult de 70% din cantitatea de energie produsă la nivel mondial și se prevede că până în 20150 zonele urbane vor include mai mult de 6,5 miliarde de oameni, cifră care implică un spor al totalului populației de 2,5 miliarde de persoane.

Studiul se apleacă asupra celor 150 de elemente care definesc dezvoltarea unui oraș „inteligent”, cu accent pe influența pe care o pot avea persoanele cu viziune, liderii care pariază pe dezvoltare durabilă în accepțiunea în care acest termen cuprinde modul în care trăim precum și pe colaborarea între departamente și instituții. La polul opus găsește lipsa infrastructurii, viziunea de azi pe mâine, restricțiile bugetare ca principale obstacole pe care le au de trecut orașele viitorului.


Toti românii din diaspora au în casa TV românesc. Tu?
dolce telekomStai informat, tine legatura cu evenimentele din tara, vorbeste romaneste / Tv satelit oriunde in Europa /


Singapore, orașul cel mai inteligent din lume, este descris în raport ca o fereastră deschisă către viitor. „Orașul dispune de o bună infrastructură cu viziune spre viitor, rețele de transport inteligente, clădiri inteligente, centre comerciale subterane pentru reducerea numărului de pietoni la suprafață și implementează măsuri inteligente în privința mediului ambient” se subliniază.

Implicarea politică locală pentru dezvoltarea Sigapore ca oraș inteligent se concentrează în Smart Nation, o inițiativă guvernamentală care finanțează investiții în infrastructură digitală și zeci de proiecte convergente spre Internet of Things (IoT) pentru îmbunătățirea vieții în metropolă.

Londra, a doua clasificată în acest clasament al, se distinge prin deschiderea spre viitor și focalizarea proiectelor pe crearea de asociații tehnologice. Capitala Regatului Unit face gală de cei 1.572 de kilometri pătrați de zonă verde, 47% din suprafața orașului.

Barcelona este al treilea în topul SmartCitiesWorld, cu o ascensiune rapidă în ultimii ani grație entuziasmului cu care administrația a îmbrățișat modelul. „Pentru ca orașele să beneficieze cu adevărat de potențialul pe care conceptul Smart Cities îl oferă este nevoie de o schimbare de mentalitate în privința felul în care autoritățile locale planifică evoluția pe termen mediu și lung prin diversele departamente”, explică Andreas Knobloch, Alliance Specialist la Philips Lighting.

După datele furnizate s-au generat în Barcelona 47.000 de noi locuri de muncă, s-au economisit 42,5 milioane de euro în consum de apă și s-au generat 36,5 milioane de euro prin implementarea proiectului parcărilor inteligente.

Barcelona își propune să reducă în următorii ani dependența de marile companii tehnologice. Un proiect ambițios care se traduce prin accentul pe software de cod liber, colaborarea cu firmele specializate locale, renunțarea la externalizarea serviciilor și contractarea de personal suplimentar în servicii informatice.

În felul acesta guvernul local pretinde înlocuirea programelor informatice de tip Microsoft Outlock, Internet Explorer sau Microsoft Office cu alternative deschise cum sunt Open-Exchange, Mozzila și OpenOffice. Se intenționează renunțarea la sistemul de operare Windows prin înlocuirea cu Ubuntu. Barcelona este de fapt prima administrație asociată campaniei Public Money, Public Code care propune punerea la dispoziția altor municipalități software dezvoltat cu bani publici, în baza unei licențe Free Software, inițiativă care se traduce printr-o economie semnificativă pentru acestea din urmă.

foto: Wikipedia Commons