Scandalul finanțărilor pentru diaspora – Bani pentru fantome


75.000 de lei de la Guvernul României pentru o televiziune fantomă din Italia

Pe 19 ianuarie 2018 o entitate din diaspora românească din Italia, Camera de Comerț și Industrie a României în Italia (interzisă de ceva timp), depune un proiect pentru finanțare: „Dacia TV – televiziunea Românilor” pentru emisiunea socio-culturală „Români pentru Români”.

La o săptămână, pe 25 ianuarie, Asociația Românilor din Italia, tot a lui Eugen Terteleac, depune un alt proiect: legat de data aceasta de Centenar. Aprobat și acesta la rândul lui.

Durează puțin și, pe 23 februarie, la mai puțin de o lună, proiectul „Sărbătoarea Centenarului – eveniment/spectacol dedicat Centenarului Marii Uniri” depus pe 25 ianuarie de Asociația Românilor din Italia e publicat ca aprobat. Cât? 75.000 de „franci” sunt gata pentru vistieria asociației care – dincolo de orice speculație, este organizatoarea celor mai mari evenimente la Roma.

Vom vedea cu ce emoții și bagaj cultural-istoric vor pleca românii de la acest eveniment care are loc chiar acum, deși se numește ”Expo România – Italia” și nu cum a fost denumit în proiectul depus. Deja echipa TVR1, parterner media al spectacolului,  sosită la aeroporttul Fiumicino vineri dimineața, a rămas cu buza umflată, Terteleac „uitând” să o mai ia de acolo. S-au cazat, după ore de așteptări, la un azil de bătrâni, dar nu voiau să se afle de incident la București (sic).

În sesiunea din 12 aprilie este aprobat proiectul depus pe 19 ianuarie de către Camera de Comerț și Industrie a României în Italia, cei drept după aproape 4 luni; „Dacia TV – televiziunea Românilor” pentru emisiunea socio-culturală „Români pentru Români”. Tot 75.000 de lei. A meritat așteptarea.

Și cum, pentru ca lucrurile să funcționeze bine în epoca de Aur era nevoie de un sfânt în Paradis, se pare că cineva acolo, sus, iubește asociațiile lui Eugen Terteleac. Nu știm ce documente a prezentat „Camera de Comerț și Industrie a României din Italia”, dacă au fost controlate și cum, dar au fost aprobate.

Mai grav este că postul de televiziune sus-citat, din punct de vedere legal, în Italia nu există. La Tribunalul din Roma, acolo unde se înregistrează publicațiile media (obligatoriu cu un jurnalist profesionist înscris în ordinul jurnaliștilor), nu e. La ROC (https://www.agcom.it/sistema-telematico-del-roc) –  la fel, nu există.

Cum vor justifica cheltuielile detaliate documentația proiectului aprobat rămâne de urmărit.

Articol preluat din Emigrantul.it  Citește aici toată știrea