Traiesti in Barcelona


Cum se vede Barcelona cosmopolita vazuta prin ochii unui localnic:

Cei care suntem nascuti in Barcelona, am avut norocul sa traim intr-un oras minunat. Deseori, prietenii mei straini imi aduc aminte de faptul ca am avut norocul sa fiu din Barcelona, iar eu mereu le spun ca nu tot ceea ce luceste este aur. Barcelona este un oras deschis, cu un caracter care te atrage, cu o identitate foarte definita si cu o frumusete exceptionala. Evident ca, sunt persoane care nu sunt de acord cu ceea ce am afirmat, dar este cert faptul ca majoritatea persoanelor care vin din alte tari pentru a trai o perioada sau pentru a se muta aici definitiv, cred acest lucru despre Barcelona. Trebuie sa recunosc ca eu ii invidiez pe acestia deoarece au ocazia sa descopere orasul meu chiar si ca adulti, luand-o de la zero.

In cursul lunii septembrie, ajung in Barcelona multi studenti internationali care se amesteca printre populatia locala, transformand-o intr-o populatie multiculturala. La inceput, sunt priviti precum turisti, insa treptat, vor transforma capitala catalana in cel de-al doilea oras al lor. Mereu va exista tipicul ”Erasmus” care nu vede altceva decat discotecile din Portul Olimpic, dar, mai mult decat atat conteaza faptul ca experienta de a trai in Barcelona pentru prima data este mult mai intensa decat oricare petrecere universitara. Insa, fiecare persoana se relationeaza cu Barcelona intr-un mod diferit. Unii exploateaza la maximum ”oferta culturala, underground” a orasului si descopera salile cele mai friki din oras, necunoscute chiar si pentru cei nativi. Altii se bucura de mare, de munte, de activitatile in aer liber sau de muzee, de oferta gastronomica sau de simplul fapt de a te aseza pe o banca si de a vedea Barcelona trecand prin fata ochilor tai.

Pentru cei care au ajuns recent in Barcelona si citesc acest articol, si vor sa afle o metoda prin care sa socializeze cu nativii din Barcelona, ii sfatuiesc sa caute un bar sau un mic restaurant aproape de casa si sa inceapa sa il frecventeze cat mai des. Sa bea cafeaua dimineata si sa ceara tapas seara. Cu o buna atitudine si cu mintea deschisa, intr-o saptamana, cel mai probabil, ospatarul va fi cel mai bun prieten al tau, care te-a botezat deja in fuctie de tara din care vii :” englezul”, ”francezul”, ”norvegianul”. Cel mai bine este sa incerci sa relationezi cu localnicii, pentru ca, daca le esti simpatic, cu siguranta ca vor vrea sa iti arate un loc secret al orasului, vreun sat de langa Barcelona sau sa iti povesteasca cele mai interesante istorii ale orasului.

Cand incepi sa traiesti in Barcelona, trebuie activate toate simturile pentru ca mirosurile, culorile, lumina, savorile, frumusetea si contactul cu oamenii si cu istoria lor, sa ramana pentru totdeauna acolo unde se pastreaza cele mai frumoase amintiri.

Cand ai sansa sa traiesti in Barcelona, trebuie sa lasi ghidul de calatorie intr-un sertar, sa uiti tot ce ai auzit despre oras si sa incepi sa scrii o poveste unica pe care sa o ai precum scenariu intr-unul dintre cele mai frumoase orase din lume!

Joan