Acceptarea succesiunii

Opinia legala prezentata este a Doamnei avocat Alexandra Velican publicata in articolul pentru libertatea.ro din data de 5 iunie 2013, pe care il publicam partial:

     „Conform articolului 1.103 din Noul Cod Civil, dreptul de optiune succesorala se exercita in termen de un an, in principiu de la data decesului. Timp de un an, mostenitorii pot declara ca acepta sau renunta la mostenire. Deci termenul de un an este pentru acceptarea mostenirii, nu pentru dezbaterea succesiunii.

     Dezbaterea succesiunii este imprescriptibila, deci poate fi facuta oricand, indiferent cat timp a trecut de la data decesului defunctului.

     In cazul in care mostenitorii se inteleg, dezbaterea succesiunii se poate face la notariat, iar costurile presupun o serie de taxe, care se calculeaza in functie de valoarea bunurilor, precum si onorariul notarului public, care difera in functie de biroul notarial.

    Desi poate fi facuta si mai tarziu, e mai avantajos ca dezbaterea succesiunii sa aiba loc in termen de 2 ani de la data decesului defunctului, intrucat in acest caz nu se mai percepe la notariat un impozit de 1% din valoarea bunurilor ce compun masa succesorala. Daca au trecut mai mult de 2 ani, succesiunea poate fi dezbatuta oricand , insa costurile vor fi mai mari.
Dezbaterea in instanta judecatoreasca – daca este cazul”

Daca va aflati in Spania si trebuie sa faceti actele necesare in vederea acceptarii succesiunii puteti face o procura la Consulatul Roman in acest sens.