MARAMURES – un loc al traditiilor romanesti

     Zona Maramuresului este considerata una dintre cele mai frumoase zone din tara noastra, datorita traditiilor si obiceiurilor care s-au pastrat de-a lungul timpului. Aceasta zona este cunoscuta international, mentionata in reviste de specialitate, precum o destinatie turistica iesita din comun, atragand din ce in ce mai multi turisti straini. Revista Lonley Planet scrie despre Maramures ca este ” inima folclorului romanesc” si a Romaniei medievale, iar atunci cand vizitezi regiunea este ca si cum ”ai fi calatorit in timp, inapoi cu 100 de ani”. Deoarece in Europa turismul ecologic este la mare cautare, iar astfel de locuri care adapostesc peisaje rustice sunt numarate pe degete, Maramuresul devine din ce in ce mai cautat de catre turistii straini care ar da orice pentru cateva ore de odihna in sanul naturii. Cu asezarile sale pitoresti, dealuri inverzite si campii pline de flori salbatice, Maramuresul concentreaza tot ceea ce inseamna viata la tara.

     Cultura tarii Maramuresului este bine cunoscuta prin originalitatea si puternicul sau specific local, cum spunea folcloristul Tancred Bănățeanu: „un caracter cu totul original, cu elemente specifice pe care nu le găsim în alte zone”. Locul este deosebit deoarece mestesugurile si traditiile sunt transmise din generatie in generatie, imbracamintea tesuta manual este inca purtata cu mandrie iar localnicii fac tot posibilul pentru a mentine vii aceste traditii. Biserica este in continuare sufletul satului iar oamenii sunt deschisi si duc o viata simpla, in ciuda faptului ca traim in secolul XXI.

cimitirul-vesel-de-la-sapanta     Aici, turismul local promoveaza comori care nu pot fi gasite in alta parte. Asadar, poti vizita Cimitirul Vesel de la Sapanta, care este cunoscut in intreaga lume datorita crucilor si mormintelor viu colorate, pe care se afla texte in versuri cu tenta umoristica, Parcul National din Muntii Rodnei, care adaposteste izvoare si pesteri, rezervatia naturala Pietrosul Rodnei, unde se pot admira lacuri si circuri glaciare, Cascada Cailor- cea mai nialta cadere de apa din tara, pasul Prislop, situat la o inaltime de 1413 m, considerat cea mai inalta trecatoare din Romania.

    Pe langa aceste monumente naturale, Maramureșul istoric adaposteste o colectie impresionanta de biserici si manastiri specifice zonei. Aici se afla opt biserici din lemn, care au fost introduse in patrimoniul mondial UNESCO: Biserica de lemn din Bârsana, Budești, Josani, Desești, Poienile Izei, Șurdești, Plopiș, Ieud Deal si Rogoz.

     Daca nu sunteti pasionati de vizitat diferite obiective turistice, Maramuresul este ideal si pentru relaxare: baza de tratamant din Ocna Sugatag permite efectuarea unor bai calde in cada, electroterapie, hidroterapie, termoterapie, aerohelioterapie si masaj medical.