Barcelona, pol tehnologic european


Barcelona este unicornul companiilor tehnologice ale ultimilor ani.

Sosirea Facebook cu arme și tarabe în Torrese Glories și Amazon sau Scgibbsted în 22@ sunt mărturiile evidenței că orașul s-a convertit în cel mai mare pol tehnologic Sud-European, după cum explică analiști de pe mai multe meridiane, conform cărora recent frustrata mișcare independentistă nu a speriat pe nimeni, Barcelona este în continuare un mare punct de atracție.

„Barcelona este în continuare marele pol tehnologic al sudului-european. Influențează calitatea vieții, urbanismul, proiecția internațională a capitalei catalane ca marcă, un profil de vârstă entuziastă de a merge să trăiască în Barcelona, pentru care le este relativ facil companiilor să recruteze personal, apare de un cost al vieți adecvat”, explică José Miguel Setién, director al JLL. “Calitatea vieții în mediul de lucru pentru tineretul entuziast începe să însemne din ce în ce mai mult comparativ cu salariul și de aceea Barcelona este foarte atractivă. Crearea districtului 22@ a contribuit la asta deasemenea”.

Dezvoltarea zonei 22@, dinlăuntrul istoricului cartier industrial Poble Nou, a dat rezultate devenind zona care crește cel mai mult în ceea ce înseamnă crearea de noi firme. În ultimii doi ani mai mult de 30% din spațiile de birouri nou disponibile au fost în acest cartier, după cum confirmă datele Cushman & Wakefield.

Companiile care au venit

În Barcelona a venit Facebook, prin subsidiara CCC, ca să deschidă un centru internațional de control al conținutului nociv, în Torre Glories, proprietate a imobiliarei Merlin. În același prestigios edificiu reformat recent, situat la intrarea 22@ dinspre Diagonal Mar s-au instalat deasemenea Oracle si TravelPerk. Amazon a debarcat în 22@ cu un centru pentru servicii auxiliare pentru micile companii din Italia sau Franța care folosesc platforma online ale traderului. Nu printre ultimii au fost cei de la Lidl care au deschis centrul european pentru excelență digitală aproape de Plaza Catalunya.

„Orașul s-a convertit în destinația prioritară pentru multinaționale, în special cele relaționate cu domeniul tehnologic. NIvelul de exigență pe care acestea îl presupun mărcii Barcelona nu doar că stimulează piața imobiliară locală dar au și rolul de a consolida orașulși, în concret districtul 22@ ca principal centru (hub) tehnologic al sudului european”, subliniază Marie Laure Fenet, director al Savills Aguirre Newman, o importantă companie imobiliară. „Orașul se găsește în ipostaza invidiabilă de a fi un pol de atracție pentru companiile internaționale grație a bazinului de talent local și pentru că este o referință în ceea ce privește stilul de viață, lucruri care combinate sunt garanția că vor continua să vină și alte companii, cererea rămânând atractivă în contunare”, conchide.

Everis, Schibsted (grupul norvegian proprietar al Fotocasa, Infojobs sau Coches.net), Criteo (publicitate digitală), Glovo, Everis, Indra, King (jocuri video), Sellbytel, Teleperformance, germana GFT Technologies, T-Systems, Satellogic, Dynatrace, Edreams sau HP sunt unele dintre ultimele companii care și-au ales ca sediu Barcelona. Tehnologice, start-ups sau centre I+D consideră 22@ un concentrator în care trebuie să fii.