Ma Simt Aproape Cetatean

5 milioane – români care traiesc in afara granitelor (includ aici basarabenii) – 6 parlamentari (includ, evident, pe cei corespunzând basarabenilor)

14.5 milioane – români in tara – 463 parlamentari

Aritmetica mea nu e in stare sa obtina un rezultat logic la ecuatia asta. Îmi da mari batai de cap, nu ma prind cum 6 parlamentari sunt un numar reprezentativ pentru 5 milioane de cetateni imprastiati in patru zari si cu probleme evident diferite, functie de tara in care se afla. Oricum as aseza numerele alea de mai sus rezultatul nu e 6. Inseamna oare asta ca sunt un cetatean cu virgula sau un „aproape cetatean”?

Numarul de reprezentanti parlamentari pentru diaspora este incalificabil de mic iar provenienta si calificarea pentru a vorbi in numele nostru este discutabila. Astfel ca orice cale de a ne face auziti, alta decât votul, este binevenita. Doi scriitori, Grigore Cartianu si Laurenţiu Ciocazanu au fost suficient de surprinsi de mobilizarea diasporei pentru votul de anul trecut incât sa adune marturiile participantilor intr-un volum pe care il asteptam cu interes.

Despre 16 Noiembrie 2014, Grigore Cartianu impreună cu colegul sau Laurenţiu Ciocazanu au scris o carte. O carte despre care vor sa ne vorbeasca la intâlnirea din Barcelona: “Miracolul din noiembrie”, al cărui subtitlu este “Uimitoarea poveste a zilei în care Diaspora și Facebook au obținut o victorie eroică”.

în afara țării locuiesc aproape cinci milioane de români (peste trei milioane în Europa, peste un milion în cele două Americi). Un număr impresionant de voturi potențiale care pot deveni o masă electorală critică – în caz de mobilizare masivă – și pot da peste cap orice sondaj pre-electoral și calcule politice făcute în țară.

Si iar e vorba despre vot. Despre votul Diasporei. 16 Noiembrie 2014 a fost un inceput, momentul in care ne-am dat seama ca avem un instrument, ca avem putere. Si nu doar noi ne-am dat seama de asta, se pare ca si atitudinea celor din tara s-a schimbat. Vor mai avea nevoie de votul nostru. Eu ii astept, ca n-am altceva mai bun de facut. Si am sa stau la toate cozile de la consulat, oricât de lungi ar fi ele, sa votez cum am sa cred ca e mai bine.