Se poate intra/iesi din Barcelona la sfarsitul de saptamana?


Catalunya continuă în faza 1 a planului de relaxare și menține regulile de izolare perimetrală a municipiilor conexe.

Departamentul Sănătății din Catalunya anunța cu câteva săptămâni în urmă că pregătește o relaxare graduală a restricțiilor impuse de situația sanitară actuală cu un plan împărțit în patru faze. Ca atare departamentul de sănătate al generalității catalane stabilea, în 3 decembrie, că vor urma 15 zile în faza 1 și, ca atare, se mențineau restricțiile referitoare la baruri, restaurante și mobilitate între municipiile zonei metropolitane de Barcelona. Lucrurile nu s-au schimbat.

RESTRICȚII PERIMETRALE MUNICIPALE

Astfel că în acest sfârșit de săptămână nu se poate intra sau ieși din Barcelona și nici din vreun municipiu adiacent pentru că va continua în vigoare restricția privind ieșirea sau intrarea în altă zonă urbană decât cea de origine.

Limitarea începe joi la ora 22,00 și se menține până luni dimineața la ora 06,00. Din proprie experiență știm că între Terrassa și Sabadell se poate circula pe C-58 fără teama filtrelor de poliție.

De asemenea se menține interdicția de intrare sau ieșire din Catalunya fără motiv justificat și se rămâne în vigoare interdicția de circulație noaptea după 22,00. Toque de queda (adică n-ai ce să cauți pe stradă după ora stabilită fără o hârtie semnată din care să reiasă că ai rost pe stradă la ora aia, te duci sau te întorci  de la muncă, de exemplu).

CALENDARUL SCHIMBARII DE SITUATIE

Departamentul Sănătății catalane a stabilit parametrii conform cărora relaxarea se putea face sau nu, rata de reinfectare RT să fie sub 0,9 zilnic, nu se trece de 1.000 de contagiați zilnic iar la UCI se reduceau numărul de paturi ocupate. Cel puțin unul dintre parametri nu au fost îndepliniți, astfel că rămânem în faza1.

În 3 decembrie când se aștepta schimbarea de situație viteza de propagație a virusului a depășit 0,9 astfel că Planul de Relaxare a fost paralizat. Avem de așteptat până în 18 decembrie, sfârșitul de săptămână viitor, când conform ultimelor date interdicția municipală se relaxează la una zonală, cu posibilitatea mobilității înăuntrul ariei metropolitane de Barcelona. Din Olesa sau Terrassa, de exemplu, se va putea merge în Barcelona ciudad în week-end-ul următor.