Cu Macron Franta merge sau se duce?


Știrea e la Emmanuel Macron. Analiza e la Marine Le Pen.

Președintele francez a obținut ieri realegerea cu 58% din voturile exprimate însă este rezultatul obținut de candidata de extremă dreapta cel care alimentează astăzi analiza despre viitorul celor cinci ani care urmează în Franța și prin urmare în Europa. Cu încă neclara destinație a celor nouă milioane de euro împrumutați și nerambursați de la o bancă rusească în 2017 partidul doamnei Le Pen primește un enorm 42% din voturile francezilor în plin episod psihotic al păpușarului de la Kremlin și asta sperie.

Niciodată extrema dreaptă franceză nu a obținut un rezultat mai bun de când aspiră la președinția franceză acum douăzeci de ani. Numărul celor care nu au votat a fost cel mai mare în cinci decade. Le Pen a acceptat înfrângerea în același discurs în care promite chiar de astăzi începutul campaniei pentru alegerile legislative din iunie atunci când separarea apelor în politica țării se anunță chiar mai radicală. Au respins francezii cu adevărat alternativa Le Pen? Da, dar de fiecare dată din ce în ce mai puțin. A pierdut dar continuă să crească.

Nu sunt motive de sărbătoare nici pentru Macron și nici pentru susținătorii lui. Absenteismul istoric se însumează avansului extremelor politice. Adevărata măsură a talentului președintelui de-abia urmează să o vedem. În următorii cinci ani va conduce o țară în care aproape jumătate dintre votanți sprijină o opțiune care ar scoate Franța din Uniunea Europeană și ar schimba prin referendum constituția ca să fie mai clar cine este francez din naștere și cine nu.