Primele doua parcuri din topul european sunt în Spania, Guell Barcelona si Retiro Madrid


În 2019, întreg litoralul romanesc a fost vizitat de 1,4 milioane de turiști. În parcul Guell din Barcelona au fost 4,5.

Unul dintre simbolurile din Barcelona, Parc Guell, inclus în clasamentul patrimoniului mondial UNESCO din 1984 imediat după parcul Retiro din Madrid cu care face pereche în fruntea listei celor mai populare 30 de spații naturale europene, este vizitat de 4,5 milioane de turiști în fiecare an.

Dintr-un total de 3.800 de atracții turistice în aer liber platforma de rezerve online „Musement” alege în urma reacțiilor primite de la utilizatori perechea câștigătoare la categoria spații deschise în Europa cele două parcuri din Madrid și Barcelona. Pentru că nu sunt doar oaze de prospețime și răcoare. Au și valențe duse la superlativ ca bijuterii arhitecturale și botanice, încărcate de istorie fiecare dintre ele.

Park Guell există datorită ambiției catalanului Antonio Gaudi de a oferi bogatelor familii burgheze cu case clădite în zona înaltă a barcelonei de început de secol XX o oază de plăcere. În viziunea genialului arhitect ansamblul ar fi trebuit să cuprindă mai multe edificii agregate dar s-a făcut ce s-a putut la vremea respectivă iar apoi proiectul nu a mai fost reluat.

Proiectul a fost dus parțial la capăt cu multe eforturi de unul dintre cei mai bogați industriași ai vremii, Eusebi Guell, între 1900 și 1914, cu pretenția de a oferi vizitatorului măcar o vedere impresionantă asupra barcelonei dacă viziunea lui Antonio Gaudi în privința ansamblului nu s-a putut împlini așa cum o proiectase ctitorul Sagrada Familia inițial.

Planurile prevedeau construirea a șaizeci de case plus o capelă pe lângă parcul propriu-zis dar proiectul s-a limitat la doar patru case construite și parcul ca principal punct de atracție toate terminate în 1914 și devenite mai apoi marea grădină privată a familiei Guell.

La moartea lui Antonio Gaudi în 1918 moștenitorii săi au hotărât să cedeze municipalității parcul Guell devenit proprietate publică în 1922. Patru ani mai târziu s-a deschis pentru public ca parc municipal. Astăzi este unul dintre obiectivele turistice catalane cele mai frecventate de turiști iar primăria Barcelona se străduiește să mențină cu greu numărul de vizitatori sub 4,5 milioane la presiunea vecinilor din cartier.