Cum au sărbătorit românii din Guissona Ziua Naționala


Ne-au lipsit sărbătorile, adunarea împreună în oricare loc peste granițe implică timp și kilometri mulți pentru noi. Cu mare plăcere ne-am văzut la Guissona sâmbătă, 03 Decembrie, unde asociația România Aproape a organizat o reuniune excepțională. Orice prilej ar fi fost bun, nu am putut trei ani să ne adunăm la un loc din motivele știute, iar acum a fost să fie Ziua Națională de sărbătorit și s-a făcut.

Guissona este un orășel, aflat la o oră de Barcelona, cu o caracteristică de notabilă: are 5.000 de locuitori dintre care 2.000 sunt români așezați în ultimii douăzeci de ani în oraș. Imensul complex agro-alimentar BonArea cu principalele capacități de producție aici explică atracția pentru localitatea catalană.

Am sărbătorit Ziua Națională cum de mult nu am mai făcut-o, prima sărbătoare românească cu lume multă după trei ani, miros de grătar, sarmale, fasole, cu baloane colorate și copii de vârstă școlară recitând repede pe scenă poezia repetată seară de seară să scape de ea. Mulți copii la Guissona!

Ștefan Ivanciuc a avut emoții pregătind evenimentul, după trei ani în care nu s-a mai putut ține festivalul românesc care pune comunitatea lor pe harta Spaniei românești, era important să iasă bine. Și le-a ieșit. Grupul de voluntari strânși pe lângă asociația România Aproape au propus și reușit o organizare de bun nivel.

Programul special pregătit de copii a fost încântător. Au cântat cu foc și au dansat cu patimă sub îndrumarea inimoaselor Loredana Pavel și Nadia Ancuța Mureșan. Dansurile copilăriei „Alunelul” și „Mititelul”  din regiunea Moldova au făcut să vibreze scena.

„Colindul gutuii”  a fost interpretat de Ioana, Denisa și Renata. A urmat un recital de poezii recitate de Ianis, Sofia, Sara, Maya, David, Eric, Giuliana, Raisa și Rebeca. „Așa-i românul”  ne-a dat fiori ca de fiecare dată când este ascultat în momente festive.

Un grup de româncuțe, îmbrăcate în costume populare au adus pe scenă cântece patriotice și colinde, „Acasă-i România”, „Treceți batalioane române Carpații”, „Scoală gazdă din pătuț”.

Cine nu a fost ajuns la deschiderea manifestării, imediat după prânz, a venit seara în Pavilionul pus la dispoziție cu generozitate de primăria orașului. Consiliera pe teme culturale, Agnes Pla i Ribalta, i-a întâmpinat atât pe cei din schimbul unu cât și pe cei veniți seara, în curând credem că vorbește și românește.

De excepție au fost, de asemenea, tinerii toboșari, să asculți muzică din Maramureș cântată la tobe de niste copilași, a fost o plăcută surpriză.

Mihaela Pedruț ne-a colindat „Din ceruri ninge alb” și „Vis de iarnă”, Magic Show Sisters au pictat copii pe față iar alături am trecut printr-o expoziție de pictură semnată de Ioana Pavel. Tablourile au fost donate sau/și vândute.

Formația de muzică populară Folclorick Band/Anatol Baghici au ținut horele încinse pe tot parcursul zilei. Au venit însoțiți de Igor Cereteu, președintele asociației Moldova și de consulul Republicii Moldova la Barcelona, dl. Sveatoslav Glinca.

A urmat tombola, bucurie pentru câștigători!

Din partea Consulatului General al României la Barcelona a participat dna consul Paula Monica Cămărașcu.

De apreciat că încă de la deschiderea evenimentului, alături de organizatori, și pe tot parcursul zilei, a fost prezentă dna Adnes Pla i Ribalta, reprezentantă a primariei din Guissona.

Au fost acolo și reprezentați ai altor asociații românești din Catalunya.


De apreciat si sponsorii care au contribuit la reușita evenimentului:
Ajuntament de Guissona
BonArea
Magic Show Sisters
Restaurant Brasatempo
DJ Danny
Calmia
Marin Pasalodos Avocados Barcelona
Escola Danza Montse Esteve
Llibreria Issauna
Restaurante Rebost de la Segarra
La Formiga
Duca drogueria
Azurep Phonix
Barberia Perruqueria la Segarra
Gotta Guissona
Avocat Andreea Nicolescu
D-Korn disco-pub
Dolce Mirela
Farmacia Ciapujol
Ajuntament de Hostafrancs
Carniseria Marian Gels
Top Trad
Fusteria Castells
Patiseria Tartas By Mirela Agramunt
Diana Ursu Panou evenimente
Voluntarii Romania Aproape


Felicitări dlui Stefan Vasile Ivanciuc- președintele asociației România Aproape pentru organizare și așteptăm cu nerăbdare următorul eveniment organizat la Guissona.

La mulți ani, români de pretutindeni! La mulți ani, România!