11 Septembrie, luni, zi libera in Catalunya


11 septembrie este una dintre zilele de sărbătoare din calendar în Catalunya 2023. Pentru locuitorii provinciei este una dintre cele mai importante, luni, 11 septembrie, se sărbătorește Ziua Națională a Catalunyei, cunoscută sub numele de Diada. Zi liberă, bun motiv de puente.

Catalunya nu este singura comunitate în care locuitorii săi se bucură de o zi de sărbătoare, în unele zone din Comunitatea Madridului, au desemnate in 11 septembrie sărbători locale. Concret, în patru municipii: San Lorenzo de El Escorial, Parla, Alget și Arganda del Rey.

În primul dintre acestea, ei sărbătoresc weekendul lor de sărbătoare în onoarea patroanei, Romeria de Nuestra Señora de la Virgen de Gracia, declarată de Interes Turístico Nacional include o programare formată din ofrande florale, parade ale grupurilor de sărbători și ale grupurilor de pelerini, cântări de jotas serranas și dansuri tradiționale. În Parla, patroana lor, Nuestra Señora de la Soledad, este, de asemenea, protagonistă. Această sărbătoare – care există din 1687, cu cântece închinate Fecioarei, predici și ofrande de flori – a păstrat unele dintre activitățile sale: procesiuni, lupte demonstrative și coride.

Ce se sărbătorește în Catalunya

Luni, locuitorii Catalunyei vor sărbători Diada. Acolo, de asemenea, se va desfășura o ofrandă florală. Omagiatul este Rafael Casanova, un absolvent în Drept care a avut un rol foarte important în Războiul de Succesiune Spaniolă  (1706-1713).

Rafael Casanova a fost numit cetățean de onoare de însuși arhiducele Carlos de Habsburgo după ce a învins trupele bourbonice care asediau Barcelona în 1706. În anii următori, el a condus rezistența orașului împotriva bourbonilor când Barcelona s-a separat de tratatul care a pus capăt războiului în Castilia în 1713. Acest om a participat la comitetul secret care trebuia să evalueze propunerile șefului militar, Antonio de Villarroel. Acești doi bărbați au organizat cetățenii pentru a-și apăra drepturile și legile într-un moment în care nu aveau sprijin extern.

11 septembrie 1714 a însemnat sfârșitul Războiului de Succesiune în Catalonia și „începutul unei epoci în care libertățile seculare au fost pierdute”. După înfrângere, Felipe V a impus Decretul de Nueva Planta, care a însemnat o pierdere a controlului economic, fiscal, judiciar, vamal și monetar al Cataloniei. Dar și a libertăților: limba spaniolă a devenit oficială și obligatorie în administrație și în justiție.


Diada de pe 11 septembrie, este ziua națională a Catalunyei deși amintește de-o înfrângere amară când trupele Bourbonice au pus stăpânire aici în 1714.

Această sărbătoare nu e doar despre tristețe ci și o mărturie a mândriei și rezistenței catalanilor, Un moment în care drepturile și libertatea strălucesc iar identitatea Cataloniei este o manifestare de substanță.

În ciuda istoriei tumultoase Catalunya înflorește ca o floare rară, își reafirmă încă un an cultura, limba și istoria. La Diada aduce oamenii împreună, invitați să-și celebreze trecutul și să-și propună viitorul, cu inimi unite și vise îndrăznețe.