Control de paşapoarte la graniţă – Franţa suspendă Shengen pentru o lună

Nivelul foarte ridicat de alertă faţă de ameninţarea jihadistă în Franţa, a determinat Parisul să ia o măsura fără precedent cu ocazia desfăşurării Conferinţei pentru Schimbul Climatic (COP 21) între 30 noiembrie si 11 Decembrie. Acordurile Shengen vor fi suspendate timp de o luna: între 13 noiembrie si 13 decembrie 2015, la toate frontierele cu Franţa, unde se vor relua controalele la paşapoarte. Măsura se prevede că va provoca grave probleme la punctele de trecere a frontierei cu Spania, pe unde zilnic trec mai mult de 20.000 de camioane.

Este de aşteptat de asemenea să fie nevoie de un tip de viza pentru a putea trece in ţara vecină pentru cetăţenii ne-europeni. Guvernul francez a comunicat decizia către celelalte ţari europene în 28 octombrie. În document se specifica ca la Conferinţa pentru Schimbarea Climatica vor participa circa 35.000 de persoane acreditate: 10.000 de reprezentanţi din 196 de ţari, incluzând mai mulţi şefi de stat şi de guverne; 20.000 de observatori ai organismelor internaţionale precum Banca Mondiala; 5.000 de jurnalisti.

De asemenea se informează ca delegaţii ne-europeni vor avea „viză de scurta durată calificată ca vizita profesională”. Surse din Jandarmeria franceza sugereaza că aceste controale la frontieră pe o perioadă atât de mare de timp răspund alertei antiteroriste decretată în Franţa după atentatele jihadiste din ianuarie, soldate cu 17 victime. Şi, de asemenea pentru a evita trecerea in Franţa a membrilor mişcarilor radicale care obişnuiesc sa participe de fiecare dată când au loc reuniuni de asemenea importanţă.