Spania zumzaie de motociclisti – Finala Moto GP – Cheste

Campionatul Mondial de Motociclism la clasa regina GP isi desfasoara maine ultima etapa, decisiva pentru stabilirea campionului mondial. Are loc in localitatea Cheste din Comunitatea Valenciana. Cei 8.000 de locuitori traiesc cu uimire cursa cu care s-au obisnuit an de an. Doar ca, anul acesta este unul deosebit. Se simte in numarul mare de moteros care parcheaza langa biserica si in apartamentele sau subsolurile inchiriate cu toptanul.

Unii intind sacii de dormit in garaje si dorm alaturi de motor. Altii intra cate 10 intr-o casa. Din motivul acesta primariei ii vine greu sa faca o estimare a numarului musafirilor la eveniment. Evalueaza ca sunt cu 30% mai multi decat in alti ani.

Este greu de gasit cineva care sa nu fie la curent cu evenimentul care va avea loc maine, chiar daca mai exista cate unul, in general batrani. „N-am nici o idee cine e Rossi asta”, spune Maria Amparo. Marea majoritate a localnicilor, se pregatesc sau se baricadeaza. Blanca, peluquera, a acoperit vitrinele dughenei cu carton presat ca si cum ar fi vorba despre o corrida pe strada. „Ma intorc luni si-am sa vad cum a ramas tot”, marturiseste.

Baruri si restaurante, incantati
De cealalta parte, proprietarii de carciumi isi freaca mainile. „Vom consuma cam 1.400 de kg de faina”, spune Chapi, brutarul. „Calculez ca o sa servim cam 2.000 de litri de bere”, zice Ioana, camarera romanca care estimeaza la 1.700 numarul de bocadillos servite sfarsitul de saptamana. „Consumam 300 de kg si 200 de calamar, asa ca, multumiti”, incheie.

Paharele cu alcool se umplu fara incetare, insa atmosfera este de o cordialitate extrema, fara altercatii. De fapt, daca e sa remarcam ceva, exista mai mult amor decat razboi. Ilustrativ exemplul lui Domingo si al Sarei, veniti din Arcos de la Frontera. El, militar, va pleca in misiune in Israel si ieri a cerut-o in casatorie pe Sara, casatorie pe care o vor sarbatori la intoarcerea din misiune. „Cred ca si Rossi si Lorenzo sunt putin dobitoci, dar cum trebuie sa castige unul sa o faca Jorge”, a zis intre doua saruturi pe obrazul Sarei, calare pe o Yamaha spectaculoasa.

Majoritatea sunt suporteri impartiti intre Marquez si Lorenzo, insa sesimte dezamagirea pentru gestul lui Rossi care a incins spiritele etapa trecuta. „Ok era bestial, pana mai ieri”, spun unii de la un club de moteros din Estepona. „Idolul meu era Rossi pana la mizeria pe care a facut-o”, subliniaza Ana, brutarita, care va fi una dintre cei care vor vedea cursa pe ecranele gigantice instalate in mijlocul orasului, care a marit cu 47 de politisti si 30 de masini de salvare dotarile, in vederea evenimentului.

Clasamentul inaintea cursei decisive de maine:
MOTOGP
1º Valentino Rossi (YAMAHA) 312
2º Jorge Lorenzo (YAMAHA) 305
3º Marc Márquez (HONDA) 222