Centrul Cultural Român din Catalunya – are „casă” nouă

      Centrul Cultural Român din Catalunya s-a mutat in casa nouă. Provenza 42 Barcelona, este deja noua locatie in care il gasim incepând de acum. CCR isi propune promovarea limbii romane, a culturii romanesti si nu in ultimul rand vrea sa fie un centru viu al Comunitatii Romanesti din Catalunya.

    In sensul acesta deschiderea de ieri a coincis cu un eveniment cultural care ne onoreaza: lansarea volumelor de versuri ale poetei Elena Buldum, care a vorbit despre carti, oameni, cultura si comunitate. Ne dorim – pentru ea – ca autografele pe care pe care le-am obtinut sa valoreze mult in anii ce vor urma.

     S-a vorbit despre proiectele Centrului, despre copii, comunitate si actiunile prin care aceasta poate fi un factor de pastrare a identitatii romanesti.

     Părintele Protoiereu Aurel Bunda, preotul paroh al parohiei ortodoxe din Barcelona a punctat in discursul său faptul ca apropierea dintre oameni este un obiectiv comun atat bisericii cat si proiectelor Centrului Cultural Roman din Catalunya, dând asigurari despre implicarea sa personala in viitoarele activitati pe care comunitatea le va promova.

IMG_0047
Foto: Manea Gigel si Emi Pascal

      Participarea Consulatului Romaniei la Barcelona a fost una de gala, onorând prin prezenţă Consulul General al Romaniei la Barcelona, Doamna Geanina Boicu si Domnul Cosmin Mitrea – Vice-Consul. Doamna Geanina Boicu a ţinut sa sublinieze ca importantă cristalizarea unei arii de interes românesc – in zona străzii Provenza din Barcelona. Aici se concentreaza un numar important de activitaţi profesionale dedicate aproape exclusiv românilor: magazinele alimentare, firmele de transport pachete, serviciul tehnic pentru televiziune prin satelit, biroul de servicii legale, reprezentanţa „Farmec”, zona devenind un pol de interes românesc. Noi i-am spune RO-BARNA.

IMG_0089
Foto: Manea Gigel si Emi Pascal

     Am remarcat prezenta la eveniment a unui numar de mamici venite cu copiii, interesate de ideea de activitate dedicata exclusiv copiilor de varste şcolare, obligaţi prin natura imprejurărilor sa vorbeasca in catalana sau castellana, existand riscul ca micutii sa aiba dificultati in pastrarea identitaţii românesti proprii parintilor lor. Orice activitate participativa la care copii nostri sa vorbeasca si sa gândeasca in limba româna este un câstig.

     Am adauga aici ca se simte nevoia unor cursuri de limba spaniola basica, pentru românii care inca au dificultati de adaptare la societatea spaniola, in special adresate celor care nu intra zilnic in contact cu vorbitori de spaniola. De exemplu mamele cu copii mici sau persoanele care lucreaza doar in compania românilor, pentru care limba spaniola este in continuare o problema.

IMG_0072
Foto: Manea Gigel si Emi Pascal

    Credem că Centrul Cultural Român din Catalunia, preşedinta sa Doamna Stela Vidrascu, se pot declara multumiti pentru casa nouă, oferită prin eforturile Doamnei Cristina Saftoiu de la Asesoria Internacional BCN, care a reusit sa mobilizeze participanţi si sponsori, fara de care evenimentul de ieri nu ar fi avut loc. Farmec Gerovital, Cofetaria ArtesanCake sau Mercatrom au fost doar unii dintre cei care s-au implicat direct si ii salutam.

IMG_0104
Foto: Manea Gigel si Emi Pascal