Bastonul pentru orbi cu recunoastere faciala –

Nu mai este o noutate ca tehnologia avanseaza cu rapiditate, usurandu-ne astfel viețile.

Deja a intrat in cotidian in Barcelona piuitul caracteristic al semaforului la comanda dispozitivelor pe care le au nevazatorii. Recent, s-a inventat un nou baston revolutionar pentru orbi, dotat cu un sistem GPS pentru a-i ghida pe nevazatori spre rudele si prietenii lor, recunoscand fețele acestora.

O echipa de studenți de la Birmingham City University din Anglia, au inventat un baston pentru orbi inteligent. Acesta are incorporata tehnologia telefoanelor inteligente, cea cu ajutorul careia se pot recunoaste fețele rudelor utilizatorului, aflate in preajma acestuia, la aproximativ 10 metri. Sistemul poate ghida utilizatorul inspre persoanele din jurul lui si prin intermediul castilor Bluetooth si a unui ghid audio. Dispozitivul permite identificarea instanța a membrilor familiei si a prietenilor aflati in jurul nevazatorului. Bastonul dispune si de un sistem GPS pentru a face posibila orientarea in spațiu, deci deplasarea mai usoara.

Aparatul se numeste „Xplor” si a fost prezentat profestionistilor in medicina si oamenilor de stiința din Luxemburg, Franta si Germania. Reacțiile au fost bune, iar cei care l-au inventat spera sa fie disponibil spre comercializare in scurt timp.

Cum functioneaza?

Cand o persoana oarba merge pe strada cu „Xplor”, iar un membru al familiei este in preajma, la mai putin de 10 metri, bastonul vibreaza pentru a-l anunta pe nevazator ca o persoana cunoscuta se indreapta spre el. Acest lucru se datoreaza faptului ca exista o colectie de imagini ale familiei si prietenilor stocata pe un card de memorie SD care se afla incorporat in baston si care permite recunoasterea acestora. Caracteristicile bastonului au fost definite in urma unui studiu care a avut loc la Centrul Beacon pentru orbi din Wolverhampton, West Midlands. In 2013, oamenii de stiinta de la Universitatea Miguel Hernandez de Elche au dezvoltat un baston electronic care ii ajuta pe orbi sa detecteze obstacole, luand in caclul inaltimea acestora, cum ar fi copacii sau masinile, obstacole ale caror inaltime nu poate fi detectata cu un baston normal. Recent, centrul de investigatii Vicomtech-IK4, situat in Parcul Tehnologic din San Sebastián, a dezvoltat si un sistem de ghidare destinat persoanelor nevazatoare care permite miscarea autonoma si sigura. Tehnologia foloseste sunete 3D si geo-localizare menite sa ajute utilizatorul sa se recreeze mental cat timp este pe drum, pentru a ajunge fara griji la destinatie.

Asadar, toate aceste inovatii tehnologice sunt menite sa ajute bolnavii cu dizabilitati pentru a le face viata mai usoara, atat cat este posibil.