Întreprinzătorii cu peste 10 angajaţi vor plăti mai multe taxe

La sfarsitul anului persoanele fizice autorizate care au mai mult de 10 angajati vor continua sa plateasca asigurarea sociala cu aproximativ 600 de euro mai mult decat celelalte persoanele fizice autorizate.

Guvernul va mentine pentru anul viitor masura prin care obliga persoanele fizice autorizate cu mai mult de 10 angajati sa plateasca o cota mai mare catre asigurarea sociala (Seguridad Social).

Asa reiese din legea bugetului general pentru anul 2016, in care se stabileste o baza minima de cotizare mai mare decat cea permisa pentru o persoana fizica autorizata cu mai putin de 10 angajati. Dupa cum se reflecta in BOE (Boletín Oficial del Estado), se prelungeste in 2016 masurile stabilite prin decretul lege de masuri pentru incurajarea ocuparii fortei de munca stabile ale angajatilor. In acest decret lege a fost introdus o crestere a bazei de contributie care dezavantajeaza numai persoanele fizice autorizate cu mai mult de 10 angajati sau partenerii societatilor care au o baza de contributie minima la asigurarea sociala (Seguridad Social).

Trebuie adaugat faptul ca cresterea cotizatiei nu se aplica in primul an de activitate al persoanelor fizice autorizate. Scopul acestei masuri este de fapt, ca persoanele fizice autorizate care desfasoare activitati independente care au angajati sa nu cotizeze la asigurarea sociala mai putin decat angajatii sai. Celalat scop vizat este acela de a echivala protectia sociala a persoanelor fizice autorizate cu cea pe care o au angajatii.

Cresterea cotei de contributie a persoanelor fizice autorizate cu aproximativ 600 de euro pe an.

In principiu aceasta decizie va afecta unul din patru contribuabili, mai concret aproximativ 900.000 de persoane fizice autorizate dintr-un total de aproximativ trei milioane care sunt inregistrati la asigurarea sociala in regimul special al persoanelor fizice autorizate (Regimen Especial de Trabajadores Autónomos – RETA). Ceea ce inseamna niste costuri anuale suplimentare de aproximativ 600 euro.