O cafea la 6 cenţi minutul

Cafeaua pe minute, un concept de cafenea comun in Anglia şi Rusia, se caracterizează prin faptul ca plăteşti timpul petrecut în local şi nu consumaţia făcută. În cazul lui Tactic Café, Calle de Castillejos din Barcelona, deschis de câteva săptămâni, preţul este de 6 cenţi minutul. Nu am putut găsi nici un alt local cu acelaşi concept, nicăieri în Barcelona. Şi, de fapt, fondatorii sunt ruşi.
[quote_box_right]

Ideea este că e un anticafe. Pur şi simplu suntem o zonă de relax.”

[/quote_box_right]
Cum le-a venit ideea? Darya Pantyukhina, una dintre proprietare, de 24 años, spune că a fost aproape din întâmplare: „Am început cu o Escape Room (joc în care obiectivul constă în a evada dintr-o incintă), pentru că ne place. Insă am închiriat un local foarte mare şi ne-am dat seama că putem face şi cafeneaua”. „Suntem din Rusia, iar modelul de time cafe (cafea pe minute) a prins foarte bine acolo, astfel că am încercat să il aducem şi aici”, adaugă.

Plata pentru timp nu poate face ca un client să fie tentat să stea cât mai puţin? Irina Dyraeva, angajată a localului, zice ca nu: „Poate părea ciudat, însă atunci când intri într-un bar, ce faci? Eşti obligat să te aşezi la o masă şi să aştepţi. Aici, în schimb iei o cafea, o gustare… şi să joci cărţi de exemplu. Pur şi simplu suntem un anticafe, o zonă de relax”. Localul este un self service. Clienţii, care au la dispoziţie numai băuturi nealcoolice, plătesc, cel mult trei ore, adaugă Dyraeva, de 20 de ani. Dincolo de asta pot rămâne tot timpul pe care îl doresc fără să urce factura.

Profilul clientelei este divers. De la studenţi pâna la „oameni care vin să lucreze” si „companii care fac aici cursuri de formare”. Inclusiv grupuri care se reunesc si închiriază sala de cinema care există în local. Şi, dacă iniţial cafeneaua a fost gândită pentru clienţi de 20-30 de ani, într-un final „clienţi din grupul 30-40 de ani vin sa profite de relax”.