Diaspora nu voteaza primari

Diasporeanul votează anul acesta o singură dată – cel mai probabil în noiembrie, data încă nu a fost stabilită. Dacă nu cumva se întamplă să fiţi în ţară la  5 iunie 2016, ziua în care se vor desfăşura alegerile locale pentru primari şi consilii locale, nu puteţi vota primari.

Nu veţi putea vota nici măcar parlamentari foarte mulţi, toţi cei 3,5-4 milioane de ‘plecaţi’ vor putea sa aleaga numai între 6 din cei 600 de parlamentari români.

Dacă aveaţi impresia că vor exista liste electorale suplimentare la consulat pe care sa vă puteţi înscrie şi să votati primarul din localitatea românească unde aveţi domiciliul aflaţi că nu este aşa. Legea electorală este construită pe criteriul teritorialităţii şi poţi vota un primar doar dacă te afli în secţia de votare din localitatea în care candideaza onorabilul (conform Legii nr. 115/2015) (la o recentă discuţie în Barcelona, un parlamentar român doar că nu mi-a râs în faţă când am spus că m-ar fi interesat să-l pot vota pe primarul din satul unde încă trăieşte tata).

Asta înseamnă că aleşii locali, primarul şi consilierii, vor fi aleşi numai de către cetăţenii cu domiciliul în localitatea respectivă şi care vor fi prezenţi fizic la secţia de votare unde sunt arondaţi conform adresei din buletin.

Dacă întrebi un primar în funcţie ţi-ar spune dispreţuitor că noi ăştia de afară să ne vedem de ale noastre, pentru că nu ar trebui să ne intereseze ce se întamplă în localitatea în care se presupune că ne vom întoarce. Cum se pupă asta cu îndemnul oficial „veniţi acasă”? Nu se pupă; dar dă bine la presă. Actualul ales local, care speră că va fi viitorul ales local, nu are nici un interes ca eu să pot vota, banuieşte el că nu îl plac foarte tare.

Ce se face că nu ştie domnul actual primar care ar mai vrea un mandat, este că forţa votului din diaspora stă şi în influenţa pe care o are, fiecare dintre noi, asupra familiei rămase în ţară.

Nu vă faceţi iluzii domnule primar, votul tatei va fi şi votul meu. Voi veţi încerca să îl cumpăraţi cu o găleată de plastic, eu cu grija pentru copii.