Trei impozite de care trebuie să ţii cont daca vrei să deschizi o afacere.

Toti antreprenorii care au intentia sa deschida o afacere in Spania trebuie sa cunoasca cele trei impozite cu care trebuie sa se confrunte: IAE, IVA si IRPF.

Legislatia spaniola defineste persoana fizica autorizata („Autonomo”- in spaniola) ca fiind aceea persoana fizica care desfasoara o activitate economica in nume propiu. Persoanele fizice care doresc sa devina PFA („Autonomo”) au obligatia de a comunica intentia lor de a desfasura o activitate economica la:

  •  Agentia tributara prin prezentarea modelului 037 in care trebuie sa declare ce activitate economica va realiza (IAE) si obligatile fiscale care se genera (IVA, IRPF, etc)
  • Tezoreria generala a asigurarilor sociale. Inregistrarea in regimul special al persoanelor fizice autorizate („Regimen especial de trabajadores autonomos„) comunicand baza de contributie si compania de asigurari de accidente de munca la care se inregistreaza („Mutua”).

Impozitul pe activitati economice

Impozitul pe activitati economice este un impozit direct de caracter real. Faptul care genereaza obligatia platii taxei pe activitatiile economice este simplul fapt de a desfasura o activitate economica, profesionala sau artistica.

Persoanele fiziceautorizate sunt exonerate de plata acestei taxe. Societatile nu sunt obligate de a plati aceaste taxa atata timp cat nu ajung la cifra de afaceri stabilita la ora actuala de 1 000 000 de euro.

Taxa pe valoarea adaugata

Taxa pe valoarea adăugată (prescurtat TVA, IVA in spaniola, VAT în engleză) este un impozit indirect suportat de consumatorul final al bunului/serviciului respectiv. TVA este un impozit încasat în cascadă de fiecare agent economic care participă la ciclul economic al realizării unui produs sau prestării unui serviciu care intră în sfera de impozitare. După exercitarea dreptului de deducere, agenții economici impozabili care au participat la ciclul economic virează soldul TVA la bugetul de stat.

Impozitul pe venitul persoanelor fizice

IRPF este un impozit direct de caracter personal care se aplica venitului unei persoane fizice.

Baza de impozitate o constituie toate veniturile obtinutein pe tot parcursul anunlui fiscal, cum ar fi veniturile din munca, veniturile din activitati independente, venituri derivate din elementele patrimoniale in urma vanzarii.

Rata de impozitare a veniturilor persoanelor fizice este unul dintre impozite care urca progresiv, adica, cu cat veniturile obtinute sunt mai mari, bazei de impozitere li se aplica o rata de impozitare mai mare.