„Măcar de ne-ar umili aşa în fiecare zi”, spun ţigăncile umilite de suporterii olandezi la Madrid

„Nagie (este numele pe care îl foloseşte reporterul ElMundo pentru singura din grup care rupe spaniolă, deşi probabil se numeşte Nadia) repetă de câteva ori: ‘Măcar de ne-ar umili aşa în fiecare zi’. Fraza scârţâie auzul. Însă de asemenea este mai uşor de înţeles dacă ne punem în locul unei mame văduve, cu 8 copii care cerşeşte în stradă. Şi nu este liberă. A ajuns în Spania cu cinci ani în urmă înşelată. Trăia rău la ţară undeva în sud-estul României, în Medgidia, un oraş construit acum două sute de ani pentru refugiaţii războiului din Crimea.

Acolo un vecin a vorbit cu ea şi cu încă una dintre protagoniste, Maria. Le-a oferit bilete de autobuz până la Madrid să vină să muncească. Când au ajuns,  le-au spus că au o datorie faţă de ei şi nu se pot întoarce. ‘Ne-au dat de ales cum vrem să cerşim; la semafoare cu o cârjă sau împărţite pe la colţuri’ spun femeile. Amândouă trebuie să împartă ‘colecta’ de fiecare zi cu ceilalţi. Unii dintre ei funcţionează ca o mafie.” detaliază articolul din ElMundo.

Cazul a luat amploare, s-au implicat cu declaraţii oficiali de rang, cazul a fost preluat pe larg de jurnaliştii marilor ziare şi credem în buna intenţie a reporterului. Ne punem întrebări însă despre cât e poveste şi cât realitate din istoria pe care o spun în faţa presei conaţionalele noastre; înclinăm să nu credem un cuvânt din istorisire, din motive care ţin de o lungă experienţă. Dar dacă este adevărat, dacă nu doar nevoia le împinge pe femeile astea să se umilească pentru bani?

Dacă reporterul are dreptate când spune că : „Nici măcar cerşetoria nu este gratis”?

Sursa: ElMundo