De ce Paştele Ortodox nu coincide cu Paştele Catolic?

În acest sfârşit de săptămână credincioşii catolici sărbătoresc Paştele Catolic, în timp ce Ortodocşii vor mai lăsa să treacă încă o lună până la marea sărbătoare pascală. Regula generală este ca cele două date să nu corespundă; recent însă au coincis şi anume în anii 2010, 2011 şi 2014 când Paştele a căzut în aceeaşi zi în calendarele Bisericii Ortodoxe şi cel al Bisericii Romano-Catolice.

Diferenţa dintre datele Paştelui catolic şi cel ortodox poate varia destul de mult de la o săptămână până la mai mult de o lună spre deosebire de sărbătoarea Naşterii Domnului, de pe 25 Decembrie.

De ce Paştele Catolic nu coincide cu Paştele Ortodox?

Data marii sărbători pascale depinde de prima lună plină de după echinocţiul de primăvară, coroborată cu data sărbătorii ebraice Pesah, care se referă la trecerea prin Marea Roşie şi eliberarea din robia egiptenilor. Biserica Ortodoxă păstrează recomandarea primului Sinod Ecumenic de la Nicea, din anul 325, care spune că Sărbătoarea Învierii Domnului nu trebuie să coincidă cu Pesah-ul ci să fie consecutivă acesteia. Mai exact, ortodocşii au ca reper luna plină astronomică, în timp ce catolicii stabilesc prima lună plină de după echinocţiu după o serie de calcule sincronizate cu tabele ecleziastice.

„Trebuie să ne punem de acord. Biserica Catolică este dispusă, din timpul lui Paul al VI-lea, să adopte o dată fixă şi să renunţe la prima duminică după luna plină de după echinocţiul de primăvară”, a declarat la începutul anului Papa Francisc.

Reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române au declarat că vor primi „cu bunăvoinţă o asemenea iniţiativă”, însă nu toate bisericile ortodoxe au acceptat „îndreptarea calendarului”; printre ele se numără Biserica Ortodoxă Rusă, cea sârbă, din Georgia, Biserica Ortodoxă din Ucraina şi Patriarhia Ierusalimului.

Totuşi anul viitor, în 2017 pe 16 aprilie se va sărbători Paştele în acelaşi timp chiar dacă deocamdată nu există un acord privind îndreptarea calendarului.