Ce înseamnă mesajul de securitate care apare în conversaţiile de WhatsApp?

Deschizi o conversaţie oarecare de WhatsApp şi vezi o alertă de pe ecran. Spune aşa: „Mesajele trimise începând de acum în această conversaţie sunt sigure şi cifrate la ambele capete”

whatsapp cifrat

Ce înseamnă asta? Serviciul de mesagerie WhatsApp, utilizat numai în Spania de 70,2% dintre posesorii de telefon, a primit o actualizare al cărei obiectiv este să ofere mai multă siguranţă utilizatorilor. Şi cum se obţine? Aplicând cifrarea de la un capăt la altul, asigurându-te astfel că „numai tu şi destinatarul mesajului puteţi citi ceea ce se trimite şi că nimeni, nici măcar whatsapp nu o poate face”.

criptare whatsapp

Funcţionarea este aparent simplă şi se poate explica în puţine cuvinte: sistemul codifică mesajul (foto, video, voce, document..) care se trimite iar cheia/codul cu care se deschide vă este oferit doar dv şi destinatarului. „Fiecare mesaj conţine un cod/cheie unică. Numai dv îl puteţi deschide”, specifică WhatsApp.

Mesajul nu apare în toate conversaţiile şi există cazuri în care nu apare deloc. De ce? Chestiune de actualizări. „Cifrarea mesajelor de la un capăt la altul este disponibilă atunci când tu şi persoanele cărora le trimiteţi mesaje folosiţi ultimele versiuni de WhatsApp” explică cei din companie. Pentru actualizare folosiţi Google Play – pentru utilizatorii de Android sau Apple Store pentru IPhone.

Noua versiune elimină mesajele noastre din serverele WhatsApp „odată livrate” şi de asemenea le cifrează ferindu-le de „ochi” indiscreţi.