Daca nu te-ai mai vaicari o luna?

     In timpul unei conversatii, petrecem in medie aproximativ 11 minute plangandu-ne de lucruri care nu ne plac. Aceasta stare ne induce o senzatie de amenintare care ne mentine nivelul stresului ridicat. Atunci cand ne plangem de ceva anume, creierul nostru emite hormoni de stres care dauneaza conexiunilor neuronale corespunzatoare cu functille cognitive. Acest factor ne influenteaza chiar si atunci cand o persoana de langa noi se plange, transmitandu-ne aceasta stare care ne va afecta, la fel ca si in cazul fumatului pasiv.

     Muzicianul Leah Sapiro a pus la cale un experiment, timp de o luna, in care si-a propus sa nu se mai vaite. Proiectul s-a numit „Complaint Restraint Project” si obiectivul acestuia a fost sa reduca pe cat mai mult posibil gandurile negative, pentru a contribui la imbunatatirea vietii si la starea psihica generala a unei persoanei.

     Ce sa faci pentru a fi pozitiv o luna intreaga:

     1. Incearca sa vezi care este lucrul de care te plangi cel mai des si evita-l. Dupa ce ti-ai dat seama ce de deranjeaza cel mai rau, incearca sa gasesti o solutie. Intotdeauna inainte de a te plange, incearca mai intai sa rezolvi problema

     2. Stai departe de oamenii pesimisti

     3. Incearca sa iti schimbi exprimarea. In loc sa spui ”trebuie”, verb care se refera la o anumita obligatie, foloseste viitorul. Acest lucru elimina sezantia ca faci un lucru pe care un vrei sa il faci si induce o stare mai pozitiva asupra ta.

     Cea care a propus studiul l-a experimentat chiar ea insasi si spune ca timp de o luna i s-au intamplat mult mai multe lucruri bune, pentru ca in acest mod acestea nu au mai trecut neobservate, ca inainte. De asemenea, aceasta a fost mult mai linistita si mai fericita. Asadar, numai rezultate pozitive.

     Tu ce parere ai, ai putea sa nu te mai vaicaresti o luna?