Ramadan în Barcelona

Dieta de ramadan înseamnă pentru musulmani dejú, dejunar înseamnă abţinerea (post negru), de când răsare soarele până ce apune, de a introduce în corp orice, nu se poate mânca şi nici bea, nu se poate fuma şi nici nu se pot întreţine relaţii sexuale.

Trăim printre ei, avem vecini de scară, de palier, colegi de muncă musulmani, facem cumpărături de la magazine ţinute de ei şi remarcăm în fiecare an un ritual aparte descris de un termen care pentru noi nu înseamnă mare lucru: Ramadan. Ei, la rândul lor nu ştiu ce e acela Crăciun sau Paşti şi se miră la rândul lor de tradiţiile noastre.

Pentru a întrerupe postul negru cu prilejul primei mese permise de ritualul musulman, iftar-ul, de bază este harira, supa marocană gătită cu carne, legume şi uneori cu lentejas (linte), sau năut care sunt de obicei acompaniate de curmale sau patiserie dulce. Urmează un fel de mâncare gătit sau un msemen, o varietate de foetaj din făină şi ulei de măsline; rgaif – un tip de clătite sărate; sau o variantă sărată de chec. De multe ori se acompaniază toate acestea cu o varietate de lapte fermentat, fructe şi avocado.

Depinzând de cât de aspră este foamea de dinaintea acestei prime mese ale zilei, după aceea se va servi o supă (ciorbă) sau nu. Aceasta descriere a fost făcută gândindu-ne la marocani dacă ne referim la musulmanii pakistanezi (oricare dintre noi cunoaşte măcar unul) prima masă a zilei este compusă dintr-o combinaţie de fructe şi curmale, urmează un ritual propriu şi după aceea mănâncă un fel de mâncare gătit cu carne la cuptor împreună cu pâinea tradiţională.

Dacă sunteţi la fel de curioşi ca şi noi, puteţi alege unul dintre multele restaurante tradiţionale musulmane din Barcelona, vă asigurăm că nu vă vor decepţiona.