Sarbatoarea Rusaliilor

Sărbătoarea Rusaliilor

Cuvântul „Rusalii” vine din latinescul „rosalia”, care înseamnă sărbătoarea rozelor. Sărbătoarea Rusaliilor sau Coborârea Sfântului Duh este o sărbătoare creștină care se prăznuiește în duminică de la 50 de zile după sărbătoarea Sfintelor Paști. Sărbătoarea Rusaliilor este sărbătoarea întemeierii Bisericii Creștine, întrucât în această zi, în urma predicii rostite de către Sfântul Apostol Petru, s-au alăturat creștinismului 3000 de suflete, ce au format astfel, prima comunitate creștină din Ierusalim, adică nucleul Bisericii de mai târziu.

În această zi Sfântă, se comemorează coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus Hristos. Duhul sfânt a coborât asupra Apostolilor sub forma unor limbi de foc. Apostolii au început atunci să vorbească despre învățătura Mântuitorului în diferite limbi străine . Din acel moment, Apostolii au început să săvârșească minuni dumnezeiești și să raspandesca învățătura creștină în lume. După ce S-a pogorât asupra Apostolilor, Sfântul Duh rămâne pentru totdeauna prezent, viu și activ în Biserca Creștină. Sfântul Duh ne învață adevărul și ne călăuzește pașii și voința spre tot ceea ce este bun și plăcut lui Dumnezeu.

În mitologia română, Rusaliile sunt considerate femei fabuloase din categoria Ielelor, fiicele lui Rusalim Împărat. Nu se cunoaște originea acestui mit, „iele” nefiind un nume, ci pronumele personal feminin „ele”, rostit popular. Acest mit a fost suprapus ulterior peste sărbătoarea creștină postpascala a Cinzecimii și devenită Duminica Rusaliilor.0

În tradiție se spune că, cei care nu țin sărbătoarea de Rusalii vor fi pedepsiți de Iele. Acestea le vor luă mințile sau îi vor schilodi. Rusaliile, cunoscute în mitologia românească sub numele de Iele, sunt făpturi fabuloase, înzestrate cu puteri magice, de seducție, sălășluiesc în văzduh, munți, peșteri, păduri și pe malul apelor și cascadelor.

Pe timpul nopții, în lumna lunii, se spune că Rusaliile se scăldau goale în izvoare. Sunt temute mai ales dansurile ielelor. Dansul lor este numit „Hora Ielelor”. Acestea adoră să danseze cu sânii goi în cerc, având părul despletit, clopoței la glezne și sunt acoperite pe alocuri de voaluri subțiri, transparente. Dansul lor este unul magic, bogat în taine și simboluri de neînțeles pentru muritori. Ielele nu fac rău celor care le evită, ele devin rele numai dacă sunt provocate sau dacă dansul lor este privit. O superstiție spune că, dacă în noaptea de Rusalii vei dormi sub cerul liber, sau dacă te vei duce la fântână, vei cădea sub puterea Ielelor.

În sâmbăta Rusaliilor se sărbătoresc „Moşii de vara”, un moment important al cultului morților de la noi. Pe vremuri, există credința că sufletele celor morți părăseau mormintele în Joia Mare, zburând slobode ori pre-umblându-se printre cei vii, în timpul celor 50 de zile, după care se reîntorceau în lumea de dincolo. Pentru că această întoarcere să se petreacă fără evenimente neplăcute, se țin anumite ritualuri de îmbunare a spiritelor celor morți. Oamenii împodobesc cu ramuri de tei gospodăriile, mormintele sunt curățate și împodobite cu flori, sunt aprinse lumânări, iar la porțile cimitirelor se întind mese cu flori, cu colaci și vin, iar preoții satelor oficiază slujbe de pomenire.

Legat de Rusalii este şi faimosul joc al Căluşarilor, dans ritual care vine de la săritul peste foc pentru a scăpa de iele, zânele rele. Dansul Căluşarilor este cunoscut că fiind remediul pentru vindecarea unui suflet care a privit “Dansul Ielelor” ce i-a luat minţile. Dansul Căluşarilor este un dans păstrat din vechimi şi care urmăreşte să îndepărteze vrajă picurată peste cel sedus şi să pună pe fugă ielele.