Ritualuri spaniole în noaptea de Sant Joan

Apa și focul se intersectează în această noapte magică în care diversitatea și superstițiile merg mână în mână.

În fiecare an, pe 23 iunie, la miezul nopții, cei superstițioși și petrecăreți, inițiază diferite ritualuri pentru a profita de energiile magice din noaptea de Sant Joan. De unde vine această magie? Totul are legătură cu Sfântul Ioan Botezătorul și cu solstiţiul de vară.

Sant Joan se sărbătorește în toată Spania sub forme diferite. În Barcelona, este o sărbătoare populară, pe care fiecare o sărbătorește cum vrea: pe stradă, pe plajă în jurul focului, cântând la chitară sau luând cina cu prietenii și familia. Pentru barcelonezi San Joan este una dintre cele mai importante sărbători colective. În după-amiaza zilei de 23 iunie, la Flama del Canigó ajunge în piața San Jaume, unde este întâmpinată de către autoritățile municipale, de către „vulturul din Barcelona” (Àliga de Barcelona) și de „giganții orasului” (Los Gigantes de la Ciudad) în timp ce se aude cântecul „Muntanyes del Canigó”. Apoi reprezentanții fiecărui cartier iau câte o flacără cu care vor aprinde focurile din tot orașul. Focurile aprinse au menirea de a alunga spiritele rele care bântuie în această noapte. Odată cu aprinderea focului încep festivitățile pe străzile cartierelor din Barcelona: focuri de atificii, dansuri populare și multe altele, până în zorii zilei.

Sărbătoarea este una păgâna, strâns legată de solstiţiul de vară şi care își are originile în cultul soarelui. Sărbătoarea s-a păstrat până astăzi, chiar dacă de-a lungul secolului XX a fost interzisă.

A sări peste focurile care se aprind pe plajă sau a sări peste valurile mării sunt unele dintre obiceiurile care permit ca dorințele pe care ni le punem în această noapte plină de magie să se împlinească. Focul îi va proteja tot anul pe cei care au curaj să sară pe prin flăcări. În Galicia ritualul spune că este necesar să sări de 9 ori în timp ce în Alicante și Valencia, numărul magic este 7.

Dacă atunci când sari peste foc îi arunci o coroniță din flori persoanei iubite, iar aceasta o prinde înainte să cadă, perechea de îndrăgostiți va avea parte de fericire și noroc tot anul. Apa este un alt element important. A face baie în mare în această noapte îți va asigura sănătate tot timpul anului. Dacă se sar 9 valuri cu spatele la mare energiile negative vor fi alungate iar fertilitatea femeilor va crește.

Plantele joacă un rol important în această noapte a ritualurilor. În Galicia, se culeg plante aromatice care se lasă în apă peste noapte, ca mai apoi, de dimineață, persoana respectivă să se spele cu acea apa.

Pentru a avea vise profetice culege 9 flori și pune-le sub pernă. Înainte de a te culca cere ca visul să îți dezvăluie ceva pe care vrei să îl știi despre viitorul tău.