Adevărata ştiinţă a fericirii Secretul este simplu: sex, mişcare, muzică şi dialog.


Filozoful şi economistul englez Jeremy Bentham, părintele utilitarismului a situat umanitatea sub umbralul a „două zeiţe supreme, durerea şi plăcerea; lor le corespunde ce avem de făcut şi a determina ce vom sfârşi prin a face”. Fără îndoială că subiectul plăcerii şi continua căutare a fericirii au fost întotdeauna un subiect predilect al filozofilor din toate epocile civilizate şi de asemenea se pare că sunt subiecte irezistibile pentru marea masă care soarbe cu nesaţ din „înţelepciunea” şamanilor autoproclamaţi, presupuşii profeţi şi poptămaşii de dimineaţă care deja compun ceea ce se numeşte „industria fericirii”.

Însă ştiinţa fericirii este altceva. Psihologul Dan Gilbert, unul dintre cei mai reputaţi psihologi experimentali de la Harvard, bazându-se în ceea ce trebuie să se bazeze un gânditor modern: date, experimente şi teorii care interpretează realitatea minţii omului contemporan, reflexionează asupra subiectului. Teoria dezvoltată de el dezminte mitul fericirii legat exclusiv de „matrimoniul cu bani şi copii”. Lumea este aşa cum o vedem, nu cum ne-ar plăcea nouă să fie, şi asta este valabil atât pentru planete sau atomi cât şi pentru extraordinara „societate” formată de cei 200.000 de milioane de neuroni din creierul fiecăruia dintre noi. Datele spun că secretul fericirii constă în patru activităţi cotidiene şi accesibile oricărui buzunar: sex, mişcare, muzică şi dialog. Şi nu, îndemnurile sau publicaţiile cu reţete care promit fericirea nu apar pe lista lui Dan Gilbert.

Zgomotul făcut de toţi neaveniţii în materia asta a ajuns la un asemenea nivel că multă lume a ajuns să creadă că psihologia este o pseudo-ştiinţă. Nu este. Psihologia este o parte fundamentală a ştiinţelor cognitive, o combinaţie de neurobiologie, genetică, biologie moleculară, fizică, matematică, inteligenţă artificială şi psihologie experimentală care, în zilele noastre, este cea mai bună speranţă pentru înţelegerea creierului uman, obiectul cel mai complex despre care avem cunoştiinţă din univers.

Ca întotdeauna există multă lume dispusă a folosi psihologia în interes personal, şi alt grup, încă mai mare, care preferă să creadă enormităţile pe care primii le debitează în loc să se folosească de cel mai bun instrument de cunoaştere pe care îl avem – şi vom avea – care este ştiinţa. Citeşte ce spune Gilbert şi fii fericit dacă poţi. Conformează-te cu adevărul.