Catalunya face eforturi să profite de ‘Brexit’ ca să atragă companiile asiatice

Generalitatea catalană măreşte considerabil numărul funcţionarilor din biroul comercial de la Londra.

Să convingă companiile asiatice care fug de Brexit să vină în Catalunya.
Acesta este planul la care lucrează guvernul catalan încă de la începerea crizei declanşate de referendumul din Marea Britanie pentru ieşirea din UE, plan care se prevede că va fi gata până la sfârşitul săptămânii. „Marea Britanie va înceta să fie principala poartă de intrare pentru firmele asiatice care vor să îşi extindă interesele de afaceri în Europa. Se deschide astfel un evantai de oportunităţi şi Catalunya se arată a fi una dintre cele mai interesante”, spune Nuria Betriu, directoarea generală a departamentului de industrie din Generalitate. Pentru a atrage aceste companii, executivul catalan va creşte numărul funcţionarilor pe care îi are la Londra. În joc sunt sediile operative ale unor corporaţii străine şi de asemnea instituţii ca Agenţia Europeană a Medicamentelor pe care Barcelona ţine mult să o găzduiască.

„Aşteptăm să aflăm condiţiile în care se va negocia ieşirea Marii Britanii din UE însă avem de pe acum senzaţii pozitive”, explică Betriu. Obiectivul este ca filialele pe care marile companii asiatice le au în Catalunya să poată să se transforme în sedii principale pentru operaţiunile europene ale acestora.

Catalunya este centrul operaţiunilor pe care companiile japoneze le au în Spania, cu 140 de companii, 80% din total. Oraşe ca Amsterdam, Paris şi Frankfurt au început şi ele să se poziţioneze în cursa pentru investiţiile companiilor care vor părăsi City-ul Londonez. Barcelona deasemenea. David Tornos, directorul departamentului dezvoltării urmăreşte atragerea investiţiilor financiare. „Barcelona este o opţiune serioasă, fantastică pentru climă, cu multe avantaje şi facilităţi cum ar fi preţul accesibil la clădirile de afaceri”. În 2012, Banca de Industrie şi Comerţ a Chinei, cea mai mare bancă comercială chineză şi una dintre cele mai mari din lume, a inaugurat în Barcelona cea de a doua sa filială în Spania la un an după cea din Madrid.

Generalitatea insistă că controversata temă separatistă nu afectează şansele Barcelonei de a obţine o parte importantă din tortul care îi scapă printre degete Londrei ca urmare a Brexit. „O dovadă în acest sens este că după părerea experţilor Financial Times Catalunya va fi regiunea cea mai interesantă pentru investiţii în 2017”, asigură Bertiu.