Maria Ligor, despre obiectivele mandatului său pentru perioada următoare

Conferinţa de presă susţinută ieri de Maria Ligor, noul ministru delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, a avut menirea să clarifice poziţia departamentului în subiectul procedurilor prevăzute de legea electorală care se va aplica la alegerile parlamentare următoare şi care sunt ajustările pe care ministerul le consideră necesare după evaluările făcute la începutul verii. Deasemenea, s-a referit la modul de lucru pe care Departamentul Pentru Românii de Pretutindeni şi-l propune pentru următoarea perioadă în relaţia directă cu diaspora.

În ceea ce priveşte Legea Electorală, ministra este de părere că „legea pe care acționăm în momentul de față, aș dori să subliniez, este o lege bună, este o lege bună pentru că, în raport cu ceea ce am avut anterior, aduce facilități suplimentare” numai că modalitatea de aplicare a prevederilor ei s-a dovedit ineficientă. Este clar că legea nu mai poate fi schimbată dată fiind proximitatea alegerilor, însă este posibilă ajustarea ei pentru a oferi şanse egale în vederea votului din Diaspora.

Mărirea numărului de secţii de vot în Diaspora

Legea din 2012 prevedea posibilitatea înfiinţării de secţii de votare acolo unde MAE considera că este necesar. Legea de anul acesta nu mai permite acest lucru şi s-ar putea întâmpla ca, de exemplu, „în Spania, de la 41 de secții de vot în 2012, să ajungem la 10 secții de votare în această toamnă”. Astfel că intenţia guvernului este să găsească posibilitatea de a mări numărul secţiilor de votare disponibile.

O altă lacună este că „în momentul actual, legea permite votarea pe liste suplimentare doar la secțiile de votare organizate pe lângă misiunile diplomatice”, fapt ce ar exclude din procesul electoral pe oricare dintre alegătorii care nu s-au înscris anticipat, din orice motive, în registrul electoral. „Modificarea pe care o propunem este tocmai aceasta, să se poată folosi listele suplimentare la toate secțiile de votare pe care le vom crea” mai spune doamna Ligor.

„un obiectiv, o dorință pe care noi am dori-o reflectată în modificarea avută în vedere, aceea de a introduce posibilitatea pentru cel care dorește să voteze să se poată înregistra în Registrul Electoral și electronic, online. Spun înregistrare în Registrul Electoral, nu vot online, ca să nu existe dubiu în acest sens”

Profesionalizarea departamentului pentru Diaspora

O a doua linie directoare în discursul doamnei ministru Maria Ligor a fost propunerea rutei de parcurs pe care departamentul pe care îl conduce şi-o propune. „Dorim ca în activitatea departamentului să se regăsească acele elemente concrete, acele preocupări concrete ale românilor care trăiesc în afara țării și să stabilim împreună cu ei o agendă comună. Deci, nu ne propunem să definim la București o agendă de priorități, care să nu reflecte preocupările reale ale românilor care trăiesc în afara țării. În acest scop suntem în proces de evaluare, de analizare a modului în care a fost aplicată strategia de activitate a departamentului”. O direcţie de urmat va fi „profesionalizarea echipelor […] pentru că trebuie să ne așezăm într-o logică, cum spuneam, profesională și să construim cu adevărat pe baze solide și să avem în vedere predictibilitate în ceea ce facem” şi, de asemenea poziţionarea ca partener de dialog pentru diaspora.

O altă preocupare în activitatea acestui Departament pentru perioada următoare „va fi susținerea drepturilor românilor care se află în situație de migrație, de mobilitate, cum îi spunem noi, îndeosebi în Europa; și, în acest context, situația românilor din Marea Britanie va reprezenta un punct de maxim interes” cu preponderenţă urmărind „riscul de exploatare prin muncă” care poate fi prezent în viaţa de zi cu zi.

Contribuţia femeii românce la conservarea identităţii

Un alt punct atins în conferinţa de presă „este punerea în evidență, în valoare, a contribuției pe care femeile românce din străinătate o au tot în conservarea identității, în transferarea pe mai departe a elementelor de cultură națională, de identitate națională, dar și prin participarea pe care o au în foarte multele proiecte de voluntariat, atât în ceea ce privește promovarea culturii, imaginii României, și în proiecte sociale”, insistând pe ideea că „a sosit timpul ca rolul femeilor să fie mai clar recunoscut în ceea ce privește realitatea din diaspora„.

„O prevedere, de altfel legală, o obligație pe care legea o creează pentru Departament, este aceea de a facilita înființarea unui muzeu al diasporei” a mai adăugat Maria Ligor.