Noaptea Sânzienelor – 23/24 Iunie


„Du-te Soare, vino Lună, Sânzienele îmbună /
Să le crească floarea floare /
Galbenă, mirositoare /
Fetele să o adune /
Să le prindă în cunune…”

Credinciosii ortodocsi sarbatoresc pe 24 iunie Nasterea Sfantul Ioan Botezatorul, sarbatoare cu multe conotatii populare, in special legate de dragoste si fertilitate, fiind cunoscuta si ca Dragaica sau Sanziene.

Sarbatoarea SANZIENELOR provine dintr-un ritual roman al iubirii si fertilitatii. Legendele spun ca Sanzienele, spirite cu chip de fete rapitor de frumoase, fiinţe ireale, fantastice, făpturi luminoase, binefăcătoare, care au numai însuşiri bune si care traiesc prin paduri sau campii inflorite, se prind intr-o hora ametitoare in noaptea dedicata lor si dau puteri magice plantelor. Daca sunt sarbatorite cum se cuvine, aduc vara rod pamanturilor, noroc, sanatate si copii frumosi femeilor casatorite.

Despre noaptea sanzienilor se crede ca este magica, momentul in care minunile sunt posibile, cerurile se deschid, asa dupa cum spune traditia populara. In ajunul acestei zile, se culeg flori de sanziene, ce vor fi legate in forma de coronite sau de cruce si duse la biserica, pentru a fi sfintite.


Toti românii din diaspora au în casa TV românesc. Tu?
dolce telekomStai informat, tine legatura cu evenimentele din tara, vorbeste romaneste / Tv satelit oriunde in Europa /


Fetele isi vor afla ursitul daca vor ascunde flori sub perna. Cele care le poarta in par sau la brau vor fi mai dragastoase. De asemenea, batranii mai povestesc cum coronitele de flori pot fi aruncate pe acoperis sau lasate in gradini de catre fete. Iar daca le gasesc pline de roua, tinerele se vor marita in anul urmator.

In schimb, daca oamenii nu sarbatoresc Sanzienele cum se cuvine, ele se supara si devin asemenea zanelor rele cunoscute in popor drept iele sau rusalii. SANZIENELE se razbuna pe femeile care nu tin sarbatoarea de pe 24 iunie, pocindu-le gura.

Nici barbatii nu scapa usor. Pe cei care au jurat stramb vreodata sau au facut alt rau, ii astepta pedepse ingrozitoare, despre Sanziene stiindu-se ca sunt mari iubitoare de dreptate. Se mai spune că cerurile se deschid la miez de noapte, iar duhurile umblă libere pe pământ.

„Ce trebuie să caut? îl întrebase Ileana.
-Să scapi de Timp. Să ieşi din Timp. Priveşte bine în jurul d-tale: ţi se fac din toate părţile semne, încrede-te în semne. Urmăreşte-le…”

― Mircea Eliade, Noaptea de Sânziene