Techirghiol – sanatate din namol

Legenda localitatii Techirghiol

     Legenda spune ca un batran, olog si orb, a ajuns cu magarul, din greseala, pe malul lacului cu apa sulfuroasa. S-a chinuit batranul ore in sir sa iasa din noroiul mirositor, insa animalul incapatanat nici ca voia sa se miste, malul acela exercitand o tainica atractie asupra sa.

     Mare a fost insa mirarea si bucuria batranului cand, iesind din lac, si-a dat seama ca ochii sai puteau distinge din nou o geana de lumina, iar picioarele sale, de multa vreme neputincioase, incepusera sa-l asculte. Cat despre inteleptul sau tovaras – plagile urate de pe spate i se vindecasera, iar corpul sau parca traia o noua tinerete. Ducandu-se vestea despre minune aceasta, puhoi de oameni au ajuns pe malul acelui lac, scaldandu-se si ungandu-se cu namol pentru a-si gasi tamaduire.

     Si cate minuni nu se petrec acolo – oasele intepenite isi redobandesc tineretea, femeile isi recapata fertilitatea, iar bolnavii de piept isi gasesc tamaduirea. Regimul climatic in zona Techirghiol este de tip continental – marin si se datoreaza circulatiei vestice a aerului peste care se suprapune influenta Marii Negre.

     Localitatea Techirghiol este o renumită stațiune de tratament, sanatoriu deschis inca din 1899, unde sunt puse în valoare efectele terapeutice ale apei sărate (mineralizate) și a nămolului din liman, recomandate pentru tratarea unor boli cu precadere reumatice.

      Lacul este situat la marginea localității balneare Eforie Nord de pe țărmul Mării Negre la 12 km distanță de portul Constanța, România. Având o suprafață de 10,68 km², separat de mare și având o adâncime maximă de 9 m. Prin aportul mic de apă dulce, apa limanului și-a mărit concentrația de săruri, la circa 95 g/l. Acest fenomen a permis formarea unui strat de nămol cu calități terapeutice.