Trump, un alt presedinte american


Analist Carnegie: Trump este un izolationist, cu el nu va fi bine pentru Europa de Est

Devenind președinte, Donald Trump nu se va retrage din NATO, în ciuda retoricii sale din campanie, dar „dacă Trump câștigă, nu va fi bine pentru flancul estic. E dispus să cadă la înțelegere, vorbește despre cum SUA și Rusia pot coopera în Siria și Orientul Mijlociu și s-ar putea să cadă la învoială ca SUA să nu se implice prea mult pe flancul estic” spune Paul Stronski, analist asociat al Programului Carnegie pentru Rusia și Eurasia.

satelit televizor

Stronski este expert în relația dintre Rusia și țările din vecinătate, din Asia Centrală și din sudul Caucazului și a lucrat la Departamentul de Stat ca analist pe politica internă a Rusiei.

‘Trump este un izolaționist. Nu vrea să fie loial niciunei alianțe. Nu numai față de NATO; orice altă alianță,’a afirmat el. ‘Dacă Trump câștigă, nu va fi bine pentru flancul estic. E dispus să cadă la înțelegere, vorbește despre cum SUA și Rusia pot coopera în Siria și Orientul Mijlociu și s-ar putea să cadă la învoială ca SUA să nu se implice prea mult pe flancul estic’, a declarat el intr-un interviu acordat Agerpres.

Cu toate acestea, a mai adăugat el, nu va face nicio mișcare atât de radicală cum ar fi retragerea din NATO. ‘E foarte multă retorică, dar cred că, dacă, câștigă el, vor fi experți în politică externă din rândul republicanilor care să lucreze în administrația condusă de el și care vor încerca să îi tempereze impulsurile”, a arătat expertul.

Necunoscuta este cum și cât va influența în viitorul altor țări, în cazul nostru europene. Cu atât mai mult cu cât mișcări similare sau asemănătoare în multe dintre caracteristici cu Trump cresc fără încetare peste tot în lume, în particular în Europa. Experiența istorică ne asigură că va avea o influență. Și nu mică.